Rundveehouderij

Nieuws

FrieslandCampina verliest opnieuw slagroomoorlog

Amersfoort – FrieslandCampina heeft opnieuw een rechtszaak verloren tegen het Belgische Incopack in Dilsen-Stokkem. De zaak draait om de intellectuele rechten op de spuitbus voor slagroom en de bijbehorende spuitmond van Incopack. Ook in mei 2010 werd Incopack al door de Nederlandse zuivelgigant voor de rechter gesleept.

Volgens FrieslandCampina maakt Incopack onterecht gebruik van het tulpvormige, zesbladige model spuitmond. De zuivelonderneming had het design van de spuitbus en de bijbehorende spuitmond beschermd door twee Gemeenschapsmodellen. Een Gemeenschapsmodel verschaft de houder een exclusief recht om het model te gebruiken in alle EU landen. Later werd geprobeerd met twee octrooien de spuitbus en spuitmond te beschermen. De rechter verklaarde zowel de betrokken Gemeenschapsmodellen als octrooien nietig. FrieslandCampina moet opdraaien voor de gerechtskosten.

Eigenaar van de zuivelgroep Incopack, Gilbert Nijs, is verrast door de manier waarop FrieslandCampina hem aanvalt. "Maar als ik word aangevallen, moet ik mij verdedigen." Onlangs nam hij nog een paar honderd Belgische boeren van FrieslandCampina over. Daar zijn in zijn ogen correcte en duidelijke afspraken over gemaakt. Het is volgens hem vreemd dat een andere afdeling van FrieslandCampina je vervolgens weer voor de rechter sleept. Hij heeft het gevoel dat FrieslandCampina zijn zuivelonderneming uit de markt wil drukken. Met name in Nederland heeft hij goede deals met inkooporganisatie Superunie en Aldi.

Zijn kosten, los van de gerechtskosten, zijn sinds 2010 fors opgelopen. Nijs schat de door hem gemaakte kosten voor juridische bijstand en expertise op 5 tot 6 ton. Of dit geld ook op FrieslandCampina is te verhalen, is voor hem nog niet duidelijk. Nijs geeft aan het jammer te vinden dat de zaak voor de rechter wordt uitgevochten. "Ik heb nog initiatief genomen om samen tot een oplossing te komen. Daar viel volgens FrieslandCampina niet over te praten." FrieslandCampina laat weten niet op de zaak te willen ingaan. De recente uitspraak van de rechter wordt nog bestudeerd.

De zaak vertoont opvallend veel gelijkenissen met de rechtszaak om de puddingtoetjes in ribbeltjesbekers. Mona, eigendom van FrieslandCampina, eiste dat zuivelverwerker De Natuurhoeve zijn puddingtoetjes in ribbeltjesbeker van de markt zou halen en niet meer zou produceren. Volgens Mona lijken de puddingbekers van De Natuurhoeve en hun inhoud te veel op zijn producten. De Nederlandse rechtbank stelde FrieslandCampina, net als haar Belgische collega's,  tot tweemaal toe in het ongelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.