Rundveehouderij

Nieuws

FrieslandCampina legt zich neer bij toetjesconcurrentie

Amersfoort - Dat het Duitse ODW Frischprodukte Mona-achtige toetjes verkoopt aan supermarktketen Lidl en dat die ook in Nederland te koop zijn, behoort volgens FrieslandCampina tot de 'normale concurrentie'.

Twee jaar geleden daagde FrieslandCampina echter nog de Natuurhoeve in Benschop voor de rechter, omdat dit bedrijf volgens de Amersfoortse zuivelgigant zuiveltoetjes op de markt bracht die te veel op Mona-toetjes leken. FrieslandCampina moest echter tot twee keer toe bakzeil halen bij de rechter. De Natuurhoeve kan nu zonder belemmeringen haar eigen toetjes blijven maken voor onder meer Albert Heijn en andere supers (maar niet meer voor Lidl, want dat doet ODW). "De rechter heeft gezegd dat het mag", stelt de woordvoerder van FrieslandCampina. Die met dit argument ook aangeeft waarom het concern nu niet optreedt tegen het Duitse ODW.

Opvallend is wel dat ODW behalve 'concurrent van FrieslandCampina ook 'partner' is. Dat maakt de verhouding met dit bedrijf toch anders dan met de Natuurhoeve en geeft ook een ander gevoel bij de reactie op de concurrentie die ODW FrieslandCampina aandoet.

ODW kocht in 2010 namelijk de FrieslandCampina-vestiging in het Duitse Elsterwerda en kocht onlangs ook een aantal Duitse merken van het zuivelconcern. Bovendien is ODW in zoverre partner van FrieslandCampina dat het vanuit Elsterwerda loonproductie verricht voor de Nederlandse zuivelreus. Echte Mona-toetjes maakt het echter niet in Elsterwerda. Die worden gemaakt in de eigen fabriek van FrieslandCampina in Gütersloh.

Of registreer je om te kunnen reageren.