Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

FrieslandCampina focust op biodiversiteit

Zeist – FrieslandCampina bekijkt de mogelijkheden om de verbetering van biodiversiteit een plek te geven in haar kwaliteitsprogramma Foqus Planet. Een woordvoerder spreekt van ‘verkennende gesprekken’ met veehouders en andere partijen. Tot nu toe is het binnen Foqus Planet nog niet mogelijk om punten te verdienen op het thema biodiversiteit.

FrieslandCampina wil nog niet aangeven om welke andere partijen het gaat, maar in de wandelgangen circuleren de namen van Rabobank en Wereld Natuur Fonds.

Eerder dit jaar sprak de Vogelbescherming FrieslandCampina nog aan op de bescheiden rol die biodiversiteit op de duurzaamheidsagenda van de onderneming heeft. Hoewel de zuivelonderneming zich niet herkende in de kritiek, lijkt het onderwerp toch een steeds prominentere plek op de agenda te krijgen.

Vogelbescherming vindt dat juist een onderneming met een omvang als FrieslandCampina beschikt over middelen om het weidevogelprobleem, als onderdeel van de biodiversiteit, op een goede manier op te lossen. Recente resultaten van weidevogelboeren, die nauw samenwerken met Vogelbescherming, tonen aan dat intensief weidevogelbeheer (maaien na 15 juni, voldoende vernatting, beperkte mestgift) werkt. Uit een analyse van het broedsucces van weidevogels bij 48 van de 100 weidevogelboeren blijkt dat het aantal grutto’s op deze bedrijven van 948 broedparen is toegenomen tot 1.043. Dat is een grotere toename dan Vogelbescherming had verwacht en tegen de landelijke trend in. De gemiddelde afname van grutto’s in Nederland was over de afgelopen jaren 5 procent.

Een petitie waarin Vogelbescherming zuivelondernemingen en de overheid oproept 200.000 hectare bloemrijk grasland te realiseren is inmiddels door bijna 50.000 burgers ondertekend.

Eén reactie

  • Sjaak

    Allemaal goed bedoeld van FC, maar laten wij, veehouders en eigenaren, van deze prachtige coöperatie toch vooral de FOCUS houden op onze 'core business'....
    Belangenverstrengeling zou wel eens verkeerd uit kunnen pakken!

Of registreer je om te kunnen reageren.