Rundveehouderij

Nieuws 2084 x bekeken 4 reacties

DeltaMilk en A-ware zien kansen in samenwerking met DOC

Bleskensgraaf/Lopik - DeltaMilk en ook A-ware Food Group zien mogelijkheden voor samenwerking met DOC Kaas, waarbij alle bedrijven in kwestie er beter van worden.

Dit laten beide bedrijven desgevraagd weten. Zowel DeltaMilk als A-ware Food Group hebben eerder samenwerking gezocht met DOC Kaas. DOC Kaas heeft deze avances toen afgehouden en stelt dat het op eigen kracht verder wil gaan. Gezien het gat tussen de ambities en de prestaties van DOC Kaas, en gezien de investeringen die de onderneming nog wil doen, rijst de vraag of er toch ook andere manieren zijn om DOC Kaas beter te laten meekomen.

DeltaMilk stelt een topcoöperatie voor, waaronder DOC Kaas en DeltaMilk hun eigen zelfstandigheid kunnen blijven behouden. Samen kunnen beide bedrijven sterker staan, aldus voorzitter Teunis Sterk van DeltaMilk. "Naast FrieslandCampina is er ruimte voor nog een sterke (top)coöperatie, die kaas over de hele wereld verkoopt.

A-ware Food Group ziet een aantal opties. Zo zou DOC Kaas zich de investeringen in een tweede kaaslijn kunnen besparen door een deel van de melkproductie in Heerenveen te laten plaatsvinden, zegt hoogste directeur Jan Anker. "Wij kunnen daar de capaciteit tegen relatief geringe meerkosten gemakkelijk uitbreiden." Ook is wat hem betreft een verdergaande samenwerking mogelijk. Via goede contractuele afspraken is volgens hem langjarig partnerschap mogelijk. Dat de ene onderneming een familiebedrijf en de andere een coöperatie, ziet hij niet als beletsel. "We kunnen allemaal beter worden van zo'n samenwerking. Daar zijn goede zakelijke argumenten voor aan te voeren."

DOC Kaas verwerkt dit jaar ongeveer 1 miljard kilo melk, DeltaMilk verwerkt ruim 300 miljoen kilo en A-ware Food Group wil vanaf eind volgend jaar 750 miljoen kilo melk gaan verwerken.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Anker vreest te weinig melk op termijn in zijn nog te bouwen fabriek

 • Zuperboer

  Als dit serieus is dan is er m.i. maar een conclusie te trekken: Ze zien alledrie de bui al hangen, concurreren met FC op uitbetaalde melkprijs is een helse klus.

 • Jaap39

  Als er dan ook 1prijs systematiek komt zal de + 1 cent boven de doc prijs zeker weer van tafel gaan. wel jammer voor de nieuwe A-ware leveranciers.

 • koestal

  samenwerken ,maar wel zo dat de melkveehouder er beter van wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.