Rundveehouderij

Nieuws

Deense melkveehouderij in mycoplasma-offensief

Kopenhagen - De Deense melkveesector en het landbouwonderzoek openen een offensief tegen mycoplasma bovis. De kennis omtrent deze gezondheidsproblemen veroorzakende bacteriën is volgens de initiatiefnemers in zowel binnen- en buitenland te gering.

Systematisch onderzoek en screening van de melkveestapel moet deze lacune verhelpen. Uit een afgelopen zomer uitgevoerde integrale screening van de tankmelk bleek dat 21 procent van de koeien meer antistoffen draagt dan de vastgestelde grenswaarde.

Het onderzoek wordt voortgezet met veertig bedrijven die zijn opgedeeld in vier groepen: met acute door mycoplasma veroorzaakte gezondheidsproblemen, met mycoplasma binnen de afgelopen 12 maanden, symptoomvrije bedrijven en bedrijven zonder antistoffen in de tankmelkproeven.

Het researchproject loopt tot 2015. Einddoel is dat er op basis van de bevindingen een bestrijdingsprogramma kan worden opgezet. Tot het zover is blijft preventie met hygiënemaatregelen de enige oplossing, aldus melksectororganisatie Kvæg.

Of registreer je om te kunnen reageren.