Rundveehouderij

Nieuws 980 x bekeken 1 reactie

Danone wil schadevergoeding Fonterra

Auckland – Zuivelondernemingen Fonterra en Danone zijn het niet eens over een eventuele schadevergoeding naar aanleiding van de recente botulisme-schade.

Begin augustus was er grote paniek over botulisme in weipoederconcentraat, geleverd door Fonterra aan onder meer Danone. Naderhand bleek dit vals alarm, maar toen was er al een grote terugroepactie in gang gezet. Danone haalde kindervoeding van zijn merk Dumex uit de schappen in China. In Nieuw-Zeeland werden producten van Danone-merk Nutricia (Karicare) uit de schappen gehaald. Onbekend is hoe hoog de vergoeding volgens Danone moet zijn. Alleen in Nieuw-Zeeland werden al 67.000 blikken babyvoeding uit de schappen gehaald. Los van de producten die uit de schappen zijn gehaald is ook sprake van imago-schade.

De verhouding tussen Danone en Fonterra is complex. Het Franse zuivelbedrijf is zowel klant als concurrent van de Nieuw-Zeelandse onderneming. Fonterra richt zich meer en meer op producten met toegevoegde waarde en komt daarmee in het vaarwater van ondernemingen als Danone. Zo gaat Fonterra binnenkort, net als Danone, babyvoeding onder eigen merk in China verkopen. Fonterra is tegelijk één van de belangrijkste leveranciers van zuivelingrediënten in de markt en de vraag is of een bedrijf als Danone überhaupt zonder Fonterra kan zonder forse schade op te lopen.

De gesprekken tussen Fonterra en Danone zijn tot nu toe stilgehouden om de kans op een oplossing te vergroten. Een van de partijen is echter gaan lekken naar de media. De gesprekken worden volgens Fonterra desondanks voortgezet, maar tegelijk geeft de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming aan wettelijk niet aansprakelijk te zijn voor de terugroepactie van Danone.

Eén reactie

  • nak

    weet iemand of China al de grens heeft open gesteld voor NZ wei derivaten?

Of registreer je om te kunnen reageren.