Rundveehouderij

Nieuws

Danone heeft last van 'vals Fonterra-alarm'

Parijs – Het wat Danone noemt 'valse alarm van Fonterra over babyvoeding' zet de resultaten van de Franse zuivel-, flessenwater- en voedingsgigant onder druk.

Danone stelt dat het herstel van de verkopen van babymelkpoeder in China 'effectief maar zeer langzaam verloopt' en heeft daarom de groeiverwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Na de waarschuwing zakte de koers van Danone in Parijs met bijna 4 procent.

Danone heeft door die problemen een minder goed kwartaal achter de rug. De vergelijkbare verkopen lagen weliswaar 4,3 procent hoger dan een jaar geleden, maar bij babyvoeding was sprake van een daling met bijna 9 procent. Een kwartaal eerder kon deze divisie nog 10 procent groei noteren. Danone spreekt dan ook van 'significante verliezen' door de problemen in China na de gewraakte waarschuwing van leverancier Fonterra over een mogelijke vervuiling met botulisme.

Door die problemen bleef de groei in Azië beperkt tot 6 procent. Sterkste groeigebied is nu Amerika én Rusland, dat Danone als één regio behandelt en waar de groei uitkwam op 11 procent. In Europa blijft de daling aanhouden maar dat bleef afgelopen kwartaal wel beperkt tot iets minder dan 1 procent. ''Europa vertoont tekenen van stabilisatie,'' denkt Danone dan ook. Wat productgroepen betreft deed flessenwater (Evian) het nu het beste met 17 procent toename terwijl verse zuivel op een groei van 4,6 procent uitkwam, de sterkste groei in deze divisie in meer dan twee jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.