Rundveehouderij

Nieuws 1196 x bekeken

DTO zet garantiecertificaat uit voor heel jaar

Emmeloord - Dairy Trading Online, dochterbedrijf van Farmel en handelaar/uitgever DCA in Lelystad, biedt melkprijscertificaten aan waarmee melkveehouders de melkprijs een jaar lang kunnen vastzetten op €39,50 euro per 100 kilo melk.

Dit gebeurt door middel van een nieuw certificaat, dat ingaat op 1 januari 2014. Eerder deze maand zette DTO 2 certificaten uit voor achtereenvolgens €39,50 en €40,00 per 100 kilo. De Rabobank voorziet in ieder geval een eerste halfjaar met prijzen boven de 40 cent.

DTO is in 2012 begonnen met het uitzetten van termijncontracten voor melk. Melkveehouders kunnen hiermee hun risico op prijsschommelingen afdekken. De keerzijde hiervan is echter dat melkveehouders die een certificaat kopen ook de kans op een hogere melkprijs missen.

Tot nog toe is dit gevaar groter en reëler gebleken dan het gevaar van melkprijsdalingen. Veel melkveehouders die dit jaar hebben ingeschreven op de garantiecertificaten hebben geld moeten aftikken bij DTO, zo blijkt uit een vergelijking tussen de uitgezette certificaten en de garantieprijs van FrieslandCampina. deze dient als referentieprijs voor de certificaten.

In 2012 was het verschil tussen garantieprijs en certificaten minder groot dan dit jaar. Op het rendement van het garantieprijscertificaat drukken ook de aankoop- en administratiekosten. Keerzijde van de gemiste melkgeldopbrengsten is dat een melkveehouder een soort zekerheid koopt. Hij weet wat hij maandelijks binnenkrijgt en moet eventuele extra afdrachten aan DTO voor lief nemen. Voor melkkopers is de vaste melkprijs essentieel.

Of registreer je om te kunnen reageren.