Rundveehouderij

Nieuws 1180 x bekeken

Concurrenten overtreffen melkprijs Fonterra

Hokitika/Waikato – De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperaties Westland Milk en Tatua hebben over het afgelopen seizoen een hogere melkprijs uitbetaald dan grote concurrent Fonterra. Dat blijkt uit de jaarcijfers van beide ondernemingen.

Westland, met 330 leden en een productie van 621 miljoen liter melk is Nieuw-Zeelands tweede zuivelcoöperatie, betaalde over seizoen 2012/2013 een contante melkprijs van 6,34 NZD per kilo milksolids (gecombineerde vet en eiwit). Omgerekend naar Nederlandse omstandigheden met de huidige koers gaat het om het om een melkprijs van ongeveer €0,30 per kilo melk bij 4,4 vet en 3,2 eiwit.

Tatua betaalde over dezelfde periode 7,40 NZD per kilo milksolids (€0,34). De onderneming telt 109 leden met een aanvoer van 147 miljoen liter melk (seizoen 2011/2012)

Zuivelgigant Fonterra, met 10.500 leden en een melkaanvoer van bijna 17 miljard liter betaalde over het afgelopen seizoen een melkprijs van 6,16 NZD per kilo milksolids (€0,29).

De melkproductie in Nieuw-Zeeland stond afgelopen seizoen in het teken van langdurige droogte gedurende de tweede helft van het seizoen. Fonterra heeft aangegeven hier veel hinder van te hebben ondervonden. Ook had Fonterra met forse tegenvallers in Australië te maken. Hevige concurrentie maakte dat de zuivel­onderneming haar activiteiten down under fors heeft moeten reorganiseren. Onlangs maakte de grootste zuivelcoöperatie in Australië, Murray Goulburn, haar jaarresultaten bekend. De zuivelonderneming, met bijna 2.500 leden en een melkproductie van zo’n 3 miljard kilo goed voor zo’n 30 procent van de Australische melkproductie, betaalde haar leden omgerekend €0,27 per kilo melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.