Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Canadese melkveehouders vrezen vrijhandelsverdrag EU

Ottawa – Melkveehouders in Canada zijn niet blij met het op handen zijnde vrijhandelsverdrag met de EU. In het concept-verdrag wordt gesproken van een verdubbeling van het volume kaas dat vanuit de EU naar Canada mag worden geëxporteerd.

Dairy Farmers of Canada (DFC) is zacht gezegd 'not amused'.

De Canadese minister-president Stephen Harper meldde deze week via Twitter dat de onderhandelingen op korte termijn worden afgerond. Het gaat om een belangrijk handelsverdrag dat 8,5 miljard euro en 80.000 banen aan de Canadese economie kan bijdragen.

Canada zou een verdubbeling van de kaasimport, naar zo'n 30.000 ton per jaar, willen toestaan. In ruil krijgt Canada onder meer toegang tot de Europese markt voor rund- en varkensvlees, maar bijvoorbeeld ook de Canadese auto-industrie kan profiteren. DFC spreekt van het te grabbel gooien van de Canadese kaasmarkt, een markt die Canadese melkveehouders en kaasmakers in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Genoemd verdrag zou ondergang van talloze gespecialiseerde kaasmakers betekenen. In het verdrag zou namelijk worden gesproken over de import van ambachtelijke kazen.

Van de 420.000 ton kaas die jaarlijks in Canada wordt verkocht, wordt volgens de National Post 96 procent lokaal geproduceerd. Canada hanteert, met importtarieven tussen de 200 en 300 procent, al jaren een sterk protectionistisch beleid ten aanzien van zijn eigen zuivelsector. Dit beleid komt steeds meer onder druk te staan tijdens onderhandelingen met handelspartijen.

Volgens de Canadese overheid vallen de gevolgen voor de Canadese melkveehouders wel mee. De kaasmarkt in Canada groeit jaarlijks nog met 8.000 ton en de EU zou 'slechts' toegang krijgen tot 4 procent van de Canadese kaasmarkt. Daarbij zouden de Canadese kaasmakers ook toegang krijgen tot de Europese markt.

Laatste reacties

 • hobbyboer

  als melkveehouder in Canada zie ik het wel mooi zitten. de Europeanen hebben hun markt voor zuivel 100 procent open gezet. ben nu al druk bezig om te kijken hoeveel miljoenen liters melk te exporteren. Canada is het enigste land dat voledig alles mag exporteren naar de EU, zelfs de Kiwi's en Ausie's mogen dat niet, en van America weten we allang dat die dat niet kunnen. Moeten nou maar eens afwachten wat de Amerikanen straks van Europa willen, ik denk dat ze ook een voledig open grens willen. Ja en dan de Nederlanders maar denken dat ze op hun pol nog meer koeien kunnen houden en ook nog kunnen concureren, laat mij niet lachen.

 • Mozes

  Als de Canadese melkveehouderij zo concurerend is, waarom is men dan zo bang voor Europese kaas?

 • boerrick

  Canada krijgt dan toegang tot de rund en varkensvlees markt. Gaan er dan ook antbiotica normen gelden daar, uit ervaring weet ik dat dit nog al buitenproportioneel kan zijn. Hoop niet dat ze dat vlees dan hier dumpen.

 • ed12345

  hobbyboer ik denk niet dat de canadese kaas veel kans heeft op de EU markt .Het aanbod in de EU van eigen kaas is al zo groot dat ik niet denk dat de canadese kaas prijs technisch en kans heeft

Of registreer je om te kunnen reageren.