Rundveehouderij

Nieuws

Boete voor doden schaap in schuur

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens het islamitische offerfeest van 15 tot en met 17 oktober één proces-verbaal wegens illegaal slachten uitgedeeld. In een schuurtje bij een woonhuis had iemand een schaap gedood.

Ook het aantal meldingen was niet erg hoog, niet meer dan tien keer meende iemand dat illegaal een schaap werd geofferd, aldus de NVWA. Verder deelde de politie een proces-verbaal uit aan twee mannen die twee levende schapen in een personenauto vervoerden. De afgelopen jaren werden gemiddeld ongeveer tien verbalen uitgedeeld en meerdere mensen aangehouden.

Alleen in de ongeveer 94 speciaal aangewezen slachthuizen mogen dieren zonder verdoving worden gedood. Ritueel slachten op bijvoorbeeld een boerderij of in een woning is verboden. Er staan hoge boetes en zelfs celstraffen op overtreding van de wettelijke bepalingen hierover. Tijdens het feest worden in Nederland jaarlijks circa 56.000 schapen en 2.000 runderen onbedwelmd geslacht.

De NVWA stuurde dit jaar twintig inspecteurs op pad om naleving van de regels te controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.