Rundveehouderij

Nieuws

Binnenkort uitkomst vaccinatieproef vleeskalveren

Zoetermeer - Voor het einde van het jaar moeten de resultaten bekend zijn van twee grote vaccinatieproeven bij blanke kalveren. Dat zegt desgevraagd het Productschap Vee en Vlees (PVV) die opdrachtgever en financierder is voor het praktijkonderzoek.

De resultaten zouden eind 2012 bekend zijn, maar dat is telkens verschoven.

De proef is in 2010 gestart op ongeveer tachtig vleeskalverbedrijven. Eind 2012 zijn de laatste vaccinaties uitgevoerd. In de proeven is geënt tegen pinkengriep (intranasaal, via de neus) en tegen Manhaemia Haemolytica, Parainfluenza en Pinkengriep (intrasmuculair, in de spier).

Aanleiding voor de vaccinatieproef is de vraag vanuit de sector of met vaccinaties de gezondheid kan verbeteren en daardoor het antibioticagebruik omlaag. De proef moet meer inzicht opleveren op de effecten van enten bij blanke kalveren tegen longaandoeningen. Op basis van de uitkomsten beslist de sector of het tegen bepaalde ziekten wenselijk en mogelijk is om te vaccineren. Daarbij wordt ook een economische analyse gemaakt, aangezien vaccinatie tot een structurele kostprijsverhoging leidt.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.