Rundveehouderij

Nieuws 2297 x bekeken 1 reactie

Beschikbaarheid melkquotum minimaal

Het aanbod van melkquotum is zeer krap. Veel quotumhandelaren hebben op het moment zelfs geen aanbod van koopmelk beschikbaar. Leasemelk is nog wel voor handen maar is erg krap.

De vraag naar quotum is echter groot. Melkveehouders melken massaal over hun quotumplanning heen.
De combinatie van een zeer krap aanbod en de grote vraag zorgt voor een prijsstijging. In de afgelopen week is de prijs van koopmelk met 20 cent per kilo vet gestegen naar een prijs van €10,95. Sommige handelaren geven aan dat er ook handel plaatsvindt voor 11 euro per kilo vet. Prijzen boven de 11 euro zijn nu nog te hoog voor kopers waardoor deze partijen blijven staan.
Leasemelk steeg in de afgelopen week met zo'n 15 cent per kilo vet naar €5,55. Ook hier worden al hogere prijzen genoemd, het maximum lijkt rond de €5,60 te liggen.
De vraag is nu hoever kopers en leasers bereid zijn om te gaan. Handelaren spreken van erg hoge prijzen en verwachten dat de huidige prijzen wel zo'n beetje het eindpunt zijn. Maar dat dacht men een paar weken geleden ook en toch steeg de prijs door. Als grote oorzaak van de hoge prijs wordt de onzekerheid rond dierrechten genoemd. Quotum leasen of kopen heeft als voordeel dat de rechten (al dan niet tijdelijk) op naam staan. Dit is voor veel melkveehouders een geruststelling wat betreft de dierrechten.
Toch zorgen de hoge prijzen wel voor een afwachtende houding onder het gros van de melkveehouders die over hun planning melken. Betalen moeten ze toch, als ze over het quotum melken. Het gat met de prijs van superheffing wordt steeds kleiner waardoor afwachten ook geen hele grote gevolgen zal hebben. Daarnaast heeft superheffing ook zijn voordelen. De rekening komt pas volgend jaar en bestaat uit de precieze overschrijding.
Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Eén reactie

  • wmeulemanjr1

    Goed nieuws voor als je wat te verleasen hebt

Of registreer je om te kunnen reageren.