Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Arla wil melkplas Groot-Brittannië uitbreiden

Aarhus - Arla wil in Groot-Brittannië in de loop van volgend jaar en 2015 de melkplas met een half miljard kilo uitbreiden. Daarvoor zullen nieuwe leveranciers worden gerekruteerd. Dat zegt directietopman Peder Tuborgh in een interview in het Deense dagblad Morgenavisen Jyllands-Posten. De grondstof heeft het zuivelconcern nodig voor de nieuwe zuivelfabriek bij Londen. De productiecapaciteit daarvan wordt in een tweede fase van de bouw verder opgekrikt.

Mede met het oog op de waarborging van grondstofaanvoer voor de eerste bouwfase krijgen de 1.300 melkveehouders van Arla Foods Milk Partnership (AFMP) de gelegenheid per 1 januari 2014 als individueel lid toe te treden tot de coöperatie Arla. AFMP – houder van een aandeel van ruim 3 procent in Arla Foods UK – levert in de huidige situatie als zelfstandige organisatie melk aan het concern. Het gaat daarbij om een volume van 1,6 miljard kilo. De AFMP-leveranciers (niet te verwarren met de leveranciers van het vorig jaar ingelijfde Milk Link) moeten bij aanvaarding van het aanbod gedurende twee jaar 7,5 pence (8,84 cent) per kilo betalen aan Arla. Daarmee versterkt het concern zijn eigen vermogen met maximaal 134 miljoen euro. Hetzelfde aanbod krijgen 300 niet met AFMP verbonden contractleveranciers met bij elkaar 200 miljoen kilo melk. De ledenraad van Arla heeft hiervoor het licht op groen gezet. "Met de nieuwe coöperatieleden hebben we de bevoorrading met grondstof voor de eerste fase van de nieuwe melkfabriek gewaarborgd. Het plan is echter om de capaciteit verder uit te breiden en daarom moeten we minstens leveranciers met nog eens 500 miljoen kilo rekruteren", aldus Tuborgh.

Groot-Brittannië is Arla's grootste markt, waar een kwart van de concernomzet wordt gehaald. De totale melkplas van het concern in het VK omvat 3 miljard kilo van zo'n 2.000 leveranciers, inclusief de Milk Link-veehouders. "Het is belangrijk deze melkplas in één organisatiestructuur onder te brengen, zodat integraal het kwaliteitsprogramma Arlagården kan worden doorgevoerd", licht Tuborgh toe.

Eén reactie

  • koestal

    Dan moet Arla de leveranciers ook eens een goede melkprijs uitbetalen

Of registreer je om te kunnen reageren.