Rundveehouderij

Nieuws 990 x bekeken

Arla sluit twee fabrieken in Zweden

Aarhus - Zuivelconcern Arla schrapt in Zweden haar fabrieken in Gotenbrug en Skövde. Dat heeft het bedrijf woensdag meegedeeld.

De maatregel is onderdeel van een herstructeringsplan, dat ook voorziet in vergroting van de productiecapaciteit van andere fabrieken. Tevens wordt in Denemarken een innovatiecentrum gebouwd, waar de zuivelaar ruim 36 miljoen euro in investeert. Het centrum vervangt de twee bestaande innovatielocaties in Aarhus en Stockholm.

In Falkenberg wordt de Hüttenkäse-productie van Skövde ondergebracht. Omdat de productie in Falkenberg tegelijkertijd fors wordt opgevoerd, wordt dit volgens Arla grootste Hüttenkäse-fabriek van Europa.  De dagverse waren-productie van Gotenburg wordt overgeheveld naar Jönköping, Linköping en Stockholm.

Arla mikt met de maatregelen behalve op kostenbesparingen ook op milieuvoordelen, onder meer omdat er minder transport nodig zal zijn. Door de fabriekssluitingen verdwijnen 360 arbeidsplaatsen. Waar de productie wordt uitgebreid ontstaan echter ook 110 tot 130 nieuwe arbeidsplaatsen.

De herstructurering in Zweden ligt in de lijn van de concernstrategie 2017, zo licht Arla toe. “Een belangrijk onderdeel daarvan is verbetering van de doelmatigheid door te focussen op kostencontrole en een nieuwe manier van werken. Doel is om in totaal voor eind 2015 de kosten met 335 miljoen euro terug te hebben gedrongen, ook als resultaat van eerdere structuurmaatregelen in bijvoorbeeld Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië," aldus bestuurstopman Åke Hantoft.

 

 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.