Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Alarm om kuilen

Apeldoorn - Bij de opzet van het nieuwe PensEfficiënt-programma van Agrifirm, dat woensdag gepresenteerd wordt, bleek dat een categorie kuilen die voorheen als probleemloos ingeschat werden, toch een hoog risico op subbklinische pensverzuring geven.

Voorheen werd aangenomen dat kuilen met een laag gehalte aan suikers en snel afbreekbare zetmelen (SuSaz) ‘veilig’ waren. Nu meer bekend is geworden over zuurgehalte en buffercapaciteit van het voer, blijkt dat toch genuanceerder te liggen. Kuilen met een laag SuSaz en een hoge bufferwaarde zijn inderdaad ‘veilig’. Is de bufferwaarde echter laag, dan moet extra structuur bijgevoerd worden.

Ongeveer 20 procent van de kuilen komt in die gevaarlijke categorie terecht. Veehouders kunnen zelf een checklist invullen of een kuil die ze (gaan) voeren een grotere kans geeft op subklinische pensverzuring.

Laatste reacties

  • alco1

    Er is niets mooier dan voeren met het zgn. 'Fingerspitsen gefühl'.

  • koestal

    bel Agrifirm

Of registreer je om te kunnen reageren.