Rundveehouderij

Nieuws 3116 x bekeken 13 reacties

Actie tegen groei rundveestapel

Amsterdam - Vijf milieuorganisaties voeren gezamenlijk actie tegen schaalvergroting in de melkveehouderij.

Via een kaartenactie willen Milieudefensie, de Brabantse Milieufederatie, de Gelderse natuur en Milieu Federatie, Milieufederatie Limburg en Natuur en Milieu Overijssel aan staatssecretaris Sharon Dijksma duidelijk maken dat ze zich zorgen maken over de groei in de melkveehouderij.

De organisaties vinden dat Dijksma het stelsel van dierrechten in stand moet houden. "De Nederlandse veestapel is al te groot. Zonder duidelijke grenzen zet Dijksma de deur open voor verdere groei, met alle gevolgen van dien", zegt Hugo Hooijer van Milieudefensie. De actiegroepen vrezen dat bij de verdwijning van het melkquotum de rundveestapel hard gaat groeien.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De tijd van linkse luiheid is voorbij, de economie moet uit het slop en dat zal door ondernemers moeten gebeuren niet door de betwetertjes van die milieuclubjes die via die (s)linkse weg een comfortabel plaatsje op het blauwe haagse pluche trachten te bemachtigen vanwaaruit ze onze schatkist leegscheppen met veel spilzucht. Boeren d'r an melken en vlug een beetje en let maar niet op Folkert en zijn aanhang. By the way voor WO II liepen er in Nederland al 2 keer zoveel koeien als nu dus dat loopt wel los.

 • schoenmakers1

  ik maak me zorgen dat er zoveel milieuorganisaties zijn, ze maken met hun onkunde de complete samenleving kapot

 • janboerderij

  niemand praat over de groei van de nederlandse bevolking, dit mag allemaal wel? Laat ze daar dan ook rechten voor invoeren

 • puinhoop

  Ze denken zeker dat de boeren ook uit de kas van de postcodeloterij kunnen graaien net als zijzelf.
  Trouwens wat moeten we met dierrechten naast bijvoorbeeld de natuurbeschermingswetvergunning?? Eén instrument moet toch genoeg wezen! Alles moet in dit land dubbelop en veel geld kosten!! Als dit datgene is waaruit de milieuclubs hun bestaansrecht aan ontlenen?? Triest!

 • koestal

  Het is een actie tegen werkgelegenheid,en voor armoede.Milieuorganisaties kunnen blijkbaar van de wind en natuur leven

 • reiziger

  @ koestal nee milieuorganisatie kunnen ook niet van de wind leven wand ze zijn ook tegen windmolens want die vervuilen het landschap.
  samengevat ze zijn overal tegen behalven tegen de postcodeloterij

 • kremer

  Das balen, ik ben lid van de postcode-loterij.

 • ed12345

  zuperboer u verbaast mij ;2x zoveel koeien voor WO2 dat wil toch zeggen dat ondanks de nieuwe polders we HEEL veel boerenland kwijt zijn geraakt

 • Zuperboer

  @ed12345, het leven zit vol verrassingen, alhoewel ik geen exacte cijfers heb meen ik toch te weten dat het in die orde van grootte ligt. In die tijden had bijna iedereen, ook de dorpelingen een aantal koeien om in de eigen levensbehoefte te voorzien. Die produceerden natuurlijk niet de hoeveelheden van nu, maar toch liepen er dergelijke aantallen runderen. Daarnaast hield men natuurlijk ook veel meer paarden, omdat die als last/trekdier dienden. Het klinkt ongelooflijk, maar kijk maar eens goed rond in Nederland en je vindt hele stukken waar helemaal geen vee meer loopt. Goed voorbeeld zijn bv. de uiterwaarden langs de rivieren waar de laatste jaren de weiden met 'vetweiders' grotendeels uit het beeld zijn verdwenen.

 • ed12345

  Zuperboer ja bij even verder denken b.v. in zeeland hadden veel boeren een paar koeien al waren ze eigenlijk meer akkerbouwer of fruiteler Toen kon je nog een paar melkbussen aan de weg zetten

 • Elevage

  jongens het gaat helemaal verkeerd in dit land. We zijn een volle rattenbak waar iedereen het nodig vind om zich met een ander te bemoeien daarbij niet gespeend van enige onkunde!!

  Kunnen we nu een gewoon allemaal ophouden met dat bemoeien en elkaar controleren op de meest onnozele dingen???
  dan kunnen we gewoon allemaal aan het WERK en zorgen dat de economie weer aan de gang komt!

 • Jan van het Zand

  Nederland heeft een levensgroot probleem in de economie. Daar waar de Nederlanders goed in zijn, daar komen ze actiegroepen tegen. Die actiegroepen hebben maling aan de economie. Die kijken zeer gefocused naar hun eigen interessegebied. Ze kijken naar het heden en niet naar de toekomst.
  Voorbeeld: Het botlekgebied in Rotterdam was een zeer vervuilende streek in Nederland. Alles verbieden zou de industrie om zeep helpen. Dat is niet gebeurd. Er zijn eisen gesteld aan de productiewijze om het milieu te ontzien. Dat heeft tientallen jaren geduurd. En kijk ze hebben de Tweede Maasvlakte gecreëerd om uitbreiding van de industrie mogelijk te maken.
  Nederlanders zijn goed in de productie van voedsel. De eisen aan voedsel nemen om gezondheidsredenen toe. De land- en tuinbouw kan dat invullen. Nergens in de wereld zijn de kwaliteitseisen voor de melkproductie zo hoog als in Nederland. De Nederlandse standaard in deze is en wordt elders overgenomen en ingevoerd. Nederlandse zuivelondernemingen bepalen dat in België en Duitsland. En de rest zal volgen.
  In de land- en tuinbouw worden gestelde doelen op het gebied van vermindering gewasbescherming en energieverbruik, ammoniakreductie en andere gehaald of zelfs overtroffen. Dat kunnen andere sectoren in Nederland niet altijd voorleggen, of helemaal niet voorleggen.

 • Jan van het Zand

  Actiegroepen zijn zeer haastig. Ze willen met een druk op de knop alles veranderen. Dat kan niet, dat leidt tot kapitaalvernietiging en een zeer overspannen financiële balans van de Nederland BV, en een bovenmatige belastingdruk.
  Door de hoge eisen die worden gesteld aan de land- en tuinbouw stijgt de kostprijs van de land- en tuinbouwproducten. Wil je eenzelfde inkomen behalen dan moet je meer producten produceren, want de marge wordt smaller per product. Sommige bedrijven lukt dat. Dat zijn de blijvers. Anderen lukt dat niet en zullen stoppen met hun bedrijf.
  Hoe meer eisen actiegroepen stellen aan een bedrijfstak des te minder bedrijven dat lukt en des te groter de overblijvende bedrijven zullen worden. Conclusie: Hou je mond actiegroepen. Jullie zijn deels de bron van de schaalvergroting in de land- en tuinbouw. En niet alleen in de land- en tuinbouw.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.