Rundveehouderij

Nieuws 1558 x bekeken 2 reacties

Aantal runderslachtingen loopt op

Zoetermeer - Het aantal runderslachtingen is vorige week flink gestegen. Dit blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees.

Vorige week werden er in totaal 12.310 runderen geslacht, dit zijn er bijna 1.500 meer dan in week 41. Dit jaar zijn er, tot en met week 42, 386.203 runderen geslacht. Dit is een daling van 6,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit is een flinke daling maar het aantal slachtingen is flink ingelopen. In het voorjaar lag het aantal slachtingen namelijk nog 11 procent lager dan vorig jaar.
De stijging van de aanvoer is toe te schrijven aan de uitstoot van uitgeproduceerde melkkoeien. Melkveehouders produceren veelal boven hun quotumplanning. Het quotum is flink aan de prijs en er is niet overal voldoende ruwvoer beschikbaar. Nu het in grote delen van het land ook nog eens te nat is om de koeien te weiden komt er een grotere stroom van dieren op gang. Dit leidt er soms zelfs toe dat runderen niet op de dag van aanlevering geslacht kunnen worden, gewoonweg omdat er onvoldoende tijd is.

Laatste reacties

  • Paulstoove

    Misschien komt de steiging ook wel door het offerfeest wat vorige week was.

  • alco1

    Ik ben benieuwd hoe hoog het aantal melkkoeien is op 1 april 2014 en dit dan in vergelijking met vorig jaar 1 april 2013. Als het lager is ben ik benieuwd wat er over geschreven wordt. Dit met in het achterhoofd wat er over geschreven werd als oorzaak van de toename het afgelopen jaar.
    Trouwens ik hoor wel veel boeren praten die nu willen profiteren van de hoge melkprijs en wel verkopen als de melkprijs zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.