Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

ABN-Amro houdt rekening met introductie dierrechten

Amsterdam – ABN-Amro voert bij groeiplannen van melkveehouders een zogenoemde stresstest uit: wat is de impact van introductie van dierrechten op het bedrijf? Dat meldt directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro Pierre Berntsen in een opiniestuk in Boerderij Vandaag.

De bank gaat ervan uit dat het de sector lukt om introductie van deze rechten te voorkomen, maar wil eventuele problemen voorkomen. Berntsen noemt de mogelijke introductie de grote onbekende factor. "Zoals je bij slecht zicht snelheid matigt breng je ook je bedrijf niet in gevaar door een sprong in het duister", aldus Berntsen.

Volgens hem doen melkveehouders met uitbreidingsplannen er goed aan rekening te houden met diverse scenario's. Hij noemt naast de mogelijk invoering van dierrechten als voorbeelden: risico's bij scheiding, rentestijging, oplopende voerkosten en een dalende melkprijs.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  het is moeilijk ondernemen met een onbetrouwbare politiek

 • agratax2

  Is de politiek onbetrouwbaar? Ze hebben aangegeven wat mag en niet mag. Geen mestafzet geen uitbreiding veestapel. Duidelijker kan niet volgens mij. Lang geleden stonden alle veehouders op hun achterste benen 'het quotum kwam' Eenmaal ingevoerd werden de veehouders rijker en rijker en de blijver kocht de wijker zonder blikken of blozen, nu gaat het quotum er af en willen de blijvers groeien zonder aan de gevolgen te denken (mineralen overschot, dalende melkprijs) en al helemaal niet te denken aan de enorme verliezen die hun Amerikaanse grote broers enkel jaren geleden hebben geleden, toen de melkplas weer eens tot een meer was aan gegroeid. Hier werden bedragen aan omzet verlies per maand genoemd waar de Nederlandse boer meer dan een jaar voor moest melken. Hoe lang denkt de gemiddelde Nederlandse boer dat vol te houden?

 • schoenmakers1

  ja de politiek is onbetrouwbaar, er zijn melkveehouder die het quotum verkocht hebben, daar een nieuwe stal voor zetten en ver volgens deze met jongveeopfok te vullen en er in 2015 vol voor te gaan, deze hebben volledig volgen de toen geldende normen gehandeld, als het doorgaat waar de politiek nu mee komt kan dit niet, zeer onbetrouwbaar dus, een bedrijf voeren en investeringen is verder vooruit kijken als een paar jaar, en ja de melkprijs, ja dat is bedrijfsrisico

 • agratax2

  Quotum verkopen en een stal bouwen omdat het quotum vervalt en je weet dat er mest (mineralen) problemen zijn in Nederland is een groot risico nemen. Gelukkig voor de boeren heeft de zuivelindustrie ook een vorschot genomen op einde quotum en gaat er van uit dat er enorme hoeveelheden melk bij komen. Laten de boeren zo snel mogelijk met de staatsecretaris afspreken dat er grondgebonden melkveehouderij komt waarbij er voldoende 'eigen' afzet moet zijn voor de eigen mest. Dan kan iedereen een oplossing zoeken voor zijn mest productie eigen land of land van de akkerbouwer het extra ruwvoeder levert waar men zelf geen grond voor heeft. Wachten tot er iets uit Den haag komt is dom, laten de boeren zelf met bruikbare voorstellen komen en niet achter over leunen en kankaren dat het mis gaat.

 • schoenmakers1

  agratax1, je verteld het heel leuk, schijnbaar is het makkelijk genoeg om de problemen van iemand anders op te lossen, maar als je dan zo begaan bent met de mest heb ik een vraag voor je, wat doe je met je eigen uitwerpselen, zomaar doorspoelen in de wc naar het riool waar het na een beetje bezinken en beluchten (ammoniakuitstoot waar de veehouderij op afgerekend wordt), zou je eerst niet je eigen probleem op kunnen lossen voor je met andere je bemoeid?

 • piethermus1

  Als de uien- en aardappelprijzen hoog zijn zullen veel akkerbouwers niet zo maar relatief laag renderend ruwvoer gaan verbouwen.

 • mag

  De politiek is altijd al een risicofactor geweest waar je rekening mee moet houden. Echt onbetroubaar zijn de banken!!!

 • alco1

  @mag. Motiveer eens waarom de banken onbetrouwbaar zijn? Zij moeten toch ook voor hun eigen hachje zorgen en niet alles aan het lot overlaten en bij tekorten aanklampen bij de Staat!

 • aarthamstra1

  Alco1 lees je geen krant, Leningen die 10 jaar lopen en voor 60% afgelost zijn worden voor het resterende bedrag niet voort gezet. Zodat je voor het blok komt te staan verplicht verkopen van onroerend goed voor 50% van de prijs. Lijfrente polissen waar ze vooraf van wisten dat de koper er nooit aan zal verdienen ,Iibor schandaal. Vele miljoenen uit geleend terwijl ze wisten dat het niet goed zat,ken een geval van 40.000.000 euro aan een op omvallend ziekenhuis ,Dit is enkel en alleen gebeurd om dat de bank emplooi zijn bonus kon incasseren.
  Mandjes kopen van 100 miljoen in Amerika ook daar van wisten ze dat het een kat in een zak was ,Ook dat werd enkel en alleen gedaan voor de bonussen.Enz.Enz En nu willen ze cessen of de ondernemer of burger het de kop kost interesseert ze geen barst. De winst marge door gebrek aan concurrentie is procenten te veel .PURE DIEFSTAL in over leg met regering.

 • alco1

  Aart. Geloof je niet teveel de kranten?

 • mag

  Kijk bijvoorbeeld naar wat de Deutsche Bank met de overgenomen klanten van ABN-.AMRO doet. Je word door de bank als kleine zelfstandige als oud vuil behandeld.

 • alco1

  Als oud vuil behandeld worden is natuurlijk heel verschrikkelijk als je het overkomt, maar is heel iets anders dan onbetrouwbaar zijn, want dan zouden ze hun verplichtingen niet na komen en dan zouden we ze aan kunnen pakken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.