Rundveehouderij

Nieuws 5528 x bekeken 1 reactie

A-ware Food neemt Katshaar Zuivel over

Lopik - A-ware Food Group is de nieuwe eigenaar van Katshaar Zuivel, producent van dagverse zuivelproducten zoals drinkyoghurts en slagroom voor Nederlandse en Duitse retailers. Eerder deze week heeft de vorige eigenaar, coöperatie NoorderlandMelk, het faillissement voor Katshaar Zuivel aangevraagd.

A-ware Food Group maakt samen met de curator een doorstart mogelijk met de gezonde delen van Katshaar Zuivel. Met de overname van Katshaar Zuivel verankert A-ware Food Group zich verder in de Nederlandse melkveehouderij. Bovendien kan zij nog beter inspelen op de ontwikkelingen in de zuivelmarkt omdat zij melk via verschillende routes optimaal tot waarde kan brengen.

Katshaar Zuivel te Coevorden, met circa 50 medewerkers, had al langere tijd moeite om aan haar betalingsverplichtingen te voldoen. De vorige eigenaar NoorderlandMelk heeft na uitgebreid onderzoek moeten concluderen dat de ‘financiële bagage uit het verleden’ te groot is waardoor een faillissement onvermijdelijk werd.

Opmerkelijk is dat Noorderland begin dit jaar nog liet weten dat er ondanks de problemen een goed perspectief was voor Katshaar Zuivel. Er werden nieuwe contracten gesloten en de commerciële koers zou worden aangepast. NoorderlandMelk wilde met de overname naar eigen zeggen invulling geven aan de in 2010 ingezette strategie richting een voorwaartse ketenintegratie.

Geen geheim is dat NoorderlandMelk, al voor de overname, nogal wat geld tegoed had van Katshaar Zuivel. Officieel waren de financiën echter niet de belangrijkste reden voor de verkoop door de toenmalige eigenaren, de gebroeders Streutker. Koen Streutker hield het destijds op zorg over een gegarandeerde aanvoer van voldoende melk in de periode na 2014.

A-ware bouwt op het moment een nieuwe kaasfabriek in Heerenveen. Vorig jaar werd de afspraak gemaakt dat NoorderlandMelk voor A-ware alle melk voor de nieuwe fabriek in de drie noordelijke provincies gaat ophalen. Voorzitter van NoorderlandMelk, Ad van Velde, zegt gezien de huidige ontwikkelingen, niet te kunnen aangeven waarom faillissement voor Katshaar Zuivel moest worden aangevraagd. Wel geeft hij aan dat de financiële schade voor NoorderlandMelk beperkt is gebleven.

Eén reactie

  • koestal

    gered van de ondergang !

Of registreer je om te kunnen reageren.