Rundveehouderij

Nieuws

Vion wil fabriek lamsvlees in Wales sluiten

Anglesey - De Britse tak van Vion moet waarschijnlijk de fabriek voor lamsvlees Welsh Country Foods in Anglesey sluiten nu de belangrijkste klant, supermarkt Asda, het contract heeft opgezegd. Dat zou betekenen dat 350 werknemers hun baan verliezen. De aankondiging heeft tot boze reacties geleid bij de bonden terwijl de boerenorganisaties Asda verwijten dat er van de beloofde steun voor boeren in eigen land weinig terecht komt.

Welsh Country Foods behoort sinds de overname van moederbedrijf Grampian in 2008 tot Vion UK. De vestiging maakt deel uit van de roodvlees-activiteiten die samen met die voor kip in de etalage staan omdat Vion zich geheel terug trekt uit Groot-Brittannië. Eerder deze week deelde het bedrijf mee dat de verkoop van de varkensvleesdivisie is afgerond. Vion UK heeft nu nog ongeveer 8.000 werknemers in 30 vestigingen in Groot-Brittannië.

De aangekondigde sluiting van Welsh Country Foods staat in principe los van de onderhandelingen over de verkoop van Vion UK en heeft alles te maken met het vertrek van Asda. Die supermarkt was goed voor de helft van de afzet van Welsh Country Foods. Asda haalt haar lamsvlees voortaan bij een andere Britse leverancier die er om bekend staat ook veel invoervlees te verwerken. Jose Peralta, managing directeur van de roodvlees-divisie bij Vion: ''Dit is een buitengewoon moeilijke dag voor iedereen bij Welsh Country Foods. We erkennen de gevolgen die dit besluit zal hebben voor de plaatselijke economie en de gemeenschap in Anglesey en zijn met de supermarkt in gesprek om te kijken of hun besluit nog kan worden teruggedraaid. We zullen alle mogelijkheden bekijken om banenverlies te beperken, inclusief het aantrekken van nieuwe klanten of de verkoop van de fabriek. Als er geen haalbare weg vooruit te vinden is, dan zullen we de vestiging helaas moeten sluiten.''

De beslissing komt hard aan voor de regionale landbouw omdat Anglesey de enige overgebleven schapenslachterij in het noorden van Wales is. De vestiging verwerkt momenteel ruim 640.000 lammeren per jaar. Dei Davies, voorzitter van het vleesschap Meat Promotion Wales: ''Dit abattoir speelt een vitale strategische rol voor de boeren in de regio. Als de fabriek inderdaad dicht gaat, is dat een hamerslag voor de hele landbouw en voedingsindustrie in Wales. We verliezen dan niet alleen honderden banen maar ook alle voorzieningen die de fabriek biedt, waaronder slacht, uitbenen en verpakken.''

Of registreer je om te kunnen reageren.