Rundveehouderij

Nieuws 1754 x bekeken 4 reacties

Verzoek tot voeren minder TGC

Doetinchem - De Nederlandse ZuivelOrganisatie (NZO), distributeurs en producenten van tarwegistconcentraat (TGC) adviseren veehouders tijdelijk minder TGC te voeren.

In een brief van half december werd het onderzoek naar de effecten van TGC op de smaak en geur van kaas aangekondigd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Schothorst Feed Research in Lelystad en NIZO Food Research in Ede en duurt naar verwachting zeker tot mei. De eerste resultaten van het onderzoek worden op zijn vroegst eind mei, begin juni verwacht. Gedurende dit onderzoek adviseren de zuivelondernemingen en TGC- leveranciers de te voeren hoeveelheid TGC te halveren. De partijen geven nadrukkelijk aan dat het om een advies gaat en het aan de veehouder is of deze het advies opvolgt. Er hangen geen sancties aan. Uit een belronde langs verschillende leveranciers van TGC blijkt dat het er op lijkt dat de meeste veehouders het advies naast zich neer leggen. Temeer omdat TGC een eiwitrijk bijproduct is wat bij veehouders goed in het rantsoen past tegen een relatief lage prijs.

Het onderzoek van Schothorst Feed Research en NIZO Food Research moet de tot nu toe onverklaarbare smaakafwijkingen in kaas naar boven halen. Cono Kaasmakers trok vorig jaar aan de bel omdat het bedrijf tijdens de kaasproductie tegen dergelijke afwijkingen aan liep. Na een verbod op het gebruik van TGC traden de afwijkingen niet meer op.

Laatste reacties

 • denker123

  Dus alleen de prijs telt ook bij de veehouders blijkbaar ,voedselveiligheid telt niet mee.Dus het is weer wachten op een voedselschandaal,dus goed uit zoeken op de schothorst.Maar dit zal niet meevallen ,met de sterke ethanol lobby die alles naar hun hand zetten.

 • fokkert

  denkertje wat heeft smaakafwijking te maken met voedselveiligheid

 • politiek

  Uiteraard heeft VION al lang een leveringsverbod varkens ingesteld op degene die advisering voedering varkens niet opvolgt.
  Zoniet dan gaat hier de heer Huijbers als machtigste man van agrarisch Nederand en ZLTO en VION ook hier wel zijn mening over geven. ( hoop ik )
  Anders spot ook hij gewoon met consumentenbelangen.

 • denker123

  fokkert antwoord niets.Maar een smaakafwijking heeft wel grote gevolgen voor de verkoop van kaas.In een eethuis met een topkok betaal je meer ,het verschil zit alleen maar in de smaak van het eten,dus deze kok gebruikt geen risico produkten. Ik snap niet waarom veehouders dit risicoprodukt voeren,door het voeren van TGC zorg je zelf voor veel hogere voerprijzen.De ethanol multinatinals kunnen zo gemakkelijk van hun bijprodukt af ,wat nu hun enige winst is en kunnen zo massa's tarwe en mais uit de voermarkt halen zodat de voerprijzen steeds hoger worden 1kgr TGC haalt 5 kgr tarwe of mais uit de voermarkt.In de V.S.haalt de 40% mais die gebruikt wordt voor ethanolproduktie alleen al15% van de wereldmaisproduktie uit de voedselmarkt .In
  Duitsland gaat ook al 40% van het snijmais areaal in de vergisters,en dan durven velen nog zeggen dat het maar een paar procent is dat de biobrandstoffen uit de voedselmarkt halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.