Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Veehouders Klaver: fiat 400 koeien, nog geen nieuwe stal

Winkel - Melkveebedrijf en kaasmaker Klaver uit het Noord-Hollandse Winkel heeft nog één procedure voor de Raad van State (RvS) te doorstaan. Dan kan ook de nieuwe stal worden gebouwd voor de ruim 400 melkkoeien die het bedrijf heeft, aldus John Klaver. Vorige week besliste de Raad dat de gemeente Hollands Kroon terecht een vergunning heeft verstrekt voor het aanhouden van genoemde aantal koeien.

Twee buren hadden daar bezwaar tegen aangetekend. Ze meenden dat de ammoniakuitstoot te groot was, dat er te weinig grond beschikbaar was voor het vee en dat de legalisatie van het bedrijf stoelde op een onoverzichtelijke vergunningbrij. De Raad van State veegde deze argumenten van tafel. Het is een hele opluchting voor de familie Klaver, maar ze hoopt dat spoedig een einde komt aan alle ophef.

"We zijn neergezet als bedrijf dat 1.000 koeien of meer wilde houden, maar dat beeld klopt helemaal niet," vertelt John Klaver. Het bedrijf beschikt over een milieuvergunning voor 750 koeien, maar denkt er nog lang niet aan om dat aantal dieren te gaan houden. "We mogen nu 400 melkkoeien houden en kunnen, als de nieuwe stal er komt, uitbreiden tot 500 dieren. Dat is voorlopig onze horizon."

Laatste reacties

 • NoordHollander

  gelukkig dat er voor zulke vooruitsrevende ondernemers ruimte komt om verder uit te bouwen

 • koestal

  een milieuvergunning voor een melkveehouderijbedrijf beslaat tegenwoordig al zo,n 400 pagina,s ,ga er maar aan staan,genoeg werk voor ambtenaren

 • WesthoffBert

  Gefeliciteerd!

 • m.nieuweboer

  John en Anita,en de hele familie.
  Van harte gefeliciteerd met deze overwinning,de aanhouder wint.Wat de ammoniak fabel betreft,volgens de laatste echte onderzoeken van Prof. Egbert Lantinga en zijn mensen blijkt er nauwelijks NH3 depositie te zijn en kan de mest weer bovengronds worden aangebracht en wordt het bodemleven niet meer gedood .groet
  Meindert Nieuweboer

 • M.harmsen

  Goed resultaat. De 750 koeien staan ook op de NB vergunning? Bedankt dat je dan ook andere veehouders blokkeert in hun uitbreidingsplannen, mocht de stikstof bank vol raken

 • joannes

  Maar @M.harmsen, deze boer heeft wel het heft in eigen hand genomen! Met het succes van de kaasmakerij levert hij zijn melk met veel meer toegevoegde waarde aan de consumenten. ZIjn bijdrage aan de melkopbrengst prijzen is meer één voorbeeld dan het dumpen van grote koebedrijven die alléén rauwe melk produceren. Toegevoegde waarde met een lokaal karakter is iets waar we meer naar toe moeten. Ik goed begrijpen waarom Noord Holland trots is op deze boer!

 • abtje

  Van harte gefeliciteerd, nu nog de laatste hobbel.
  Gun het jullie echt wel, als ik het maar niet hoeft te doen, mij veel te groot:-)

 • Bison

  Na jarenlang petitie voeren heeft de slaaf in de keuken toch een iets langere ketting gekregen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.