Rundveehouderij

Nieuws

Van Drie introduceert jong rosé-concept

Apeldoorn - Onder de naam Vitender introduceert de Van Drie Group een nieuw compleet concept voor jong rosé kalfsvlees. Dit omvat het houden van kalveren tot het stukje vlees dat naar de consument gaat.

De kalveren voor Vitender krijgen vezelrijk voer waardoor de vleeskleur iets donkerder dan blank wordt. Ook levert het voer een onderscheidende structuur van het vlees, Vitender heeft iets meer ‘bite’ dan regulier kalfsvlees. Er worden geen nieuwe markten aangeboord maar binnen de bestaande afzetkanalen blijkt ruimte te zijn voor dit kalfsvlees. Volgens directeur corporate affairs Henny Swinkels is er volop vraag naar wat goedkoper kalfsvlees van hoge kwaliteit. Met name bedrijfskantines, schoolkantines en het kant-en-klaarsegment gebruiken graag kalfsvlees maar door die partijen wordt blank kalfsvlees vaak als te duur ervaren. De kleur, smaak en structuur van Vitender-vlees  is wel anders dan blank kalfsvlees maar wijkt ook weer niet te veel af. Op de verpakking van het vlees wordt niet vermeld dat het afkomstig is van een kalf jonger dan 8 maanden. Volgens Swinkels houden de klanten zich niet bezig met de leeftijdscategorieën. Zij richten zich op de wijze waarop de kalveren worden gehouden, gevoerd en de daaraan verbonden kalfsvleeskwaliteit.

De Van Drie Group heeft een goed beeld van de hoeveelheid vlees die op de bestaande markten afgezet kan worden. Swinkels verwacht daardoor dat het bedrijf de markt binnen 10 weken heeft staan. Aan de houderijkant betekent dit dat er al voldoende kalveren zijn opgezet om het nieuwe concept vanaf het eerste moment vol in de markt te zetten. Om hoeveel kalveren het gaat wil Swinkels niet zeggen, maar het aanbod is zo gestuurd dat de klant vanaf deze week niet mis grijpt bij een bestelling. Hoe groot de markt voor Vitender wordt weet Swinkels nog niet, maar de Van Drie-strategie blijft om vraag en productie in balans te houden.

Voor de productie is een eigen systeem opgezet met de bij Van Drie inmiddels bekende productieschillen: 1. Productie in een eigen integratieverband, 2. Opzet door coproducenten volgens de specificaties van Van Drie en 3. Productie door vrije kalverhouders. Alle kalveren die aan Van Drie geleverd worden moeten voldoen aan de SKV-voorwaarden. Het nieuwe concept betekent niet dat er meer ruimte komt voor de productie van kalfsvlees, er is nu voor alle soorten kalfsvlees een balans tussen vraag en aanbod. Wel ziet het concern ruimte om de markt te verbreden, al gaat dat heel langzaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.