Rundveehouderij

Nieuws

Valio in de clinch met kartelwaakhond over melkprijs

Helsinki - De Finse zuivelmarktleider Valio is slaags geraakt met de nationale mededingingsautoriteit over de prijs die het concern bij de grootgrutters vraagt voor melk.

De kartelbewakers eisen dat Valio die prijs per direct verhoogt omdat die onder de kostprijs zou liggen. Valio meent weliswaar dat het verhaal van de kartelautoriteit niet klopt, maar geeft wel gevolg aan de sommering. Tegelijkertijd tekent het bedrijf beroep aan bij de rechter.

Valio stelt dat het door de eis van de karteldienst niet kan concurreren met de importeurs van melk. Tevens betekent de prijsverhoging niet dat de leveranciers ook meteen meer krijgen. Consumptiemelk staat maar voor 6 procent van de concernomzet en is daarom maar van geringe invloed op de aan de leveranciers betaalde melkprijs. Deze bedroeg volgens het concern in 2011 €44,10 euro per 100 kilo. Wat de melkprijs in 2012 was is op dit moment nog niet volledig bekend, maar in november afgelopen jaar werd gemiddeld aan alle melkveehouders – niet alleen die van Valio – uitgaande van de informatie van de landbouwstatistische dienst € 43,15 betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.