Rundveehouderij

Nieuws 2508 x bekeken

Tweede verdenking van runder-tbc

Utrecht - De Nederlanfse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft een tweede rundveebedrijf geblokkeerd vanwege een verdenking van runder-tbc.

Het gaat om één van de drie contactbedrijven van een bedrijf waar in oktober runder-tbc werd vast gesteld bij een koe die voor de slacht werd aangeboden.  Van dit bedrijf is de veestapel van dertien dieren geruimd. Zowel het besmette als het nu verdachte bedrijf liggen op de Veluwe.

De nieuwe verdenking komt na een  test waarop een deel van de veestapel positief reageerde. Er loopt nog een laboratoriumonderzoek. Van dit verdachte bedrijf zijn drie contactbedrijven geblokkeerd voor onderzoek.

Het inmiddels geruimde bedrijf liep de besmetting op door aankoop van een koe uit België. Het Belgische herkomstbedrijf in de provincie Luik is afgelopen najaar geruimd na de ontdekking van de ziekte bij een in Nederland geslachte koe. Van dit bedrijf zijn de 147 contactbedrijven nog geblokkeerd in afwachting van onderzoek. België is inmiddels tien jaar vrij van runder-tbc, maar toch steekt de ziekte daar vrijwel elk jaar een keer de kop op. Dit zou voor vleesveehouders reden moeten zijn om importvee uit België op de ziekte te laten testen.

Of registreer je om te kunnen reageren.