Rundveehouderij

Nieuws 2 reactieslaatste update:28 jan 2013

Schmallenberg via sperma overgedragen

Greifswald - Het Schmallenberg-virus is via sperma overdraagbaar. Dat blijkt uit onderzoek dat het Friedrich Loeffler Institut (FLI) in Duitsland heeft gedaan.

Martin Beer van de afdeling diagnostische virologie van het FLI heeft de eerste resultaten van een studie gepubliceerd. Bij het onderzoek is sperma van zes verschillende besmette stieren geïnjecteerd in zes kalveren. Geen van de geïnjecteerde dieren vertoonde klinische verschijnselen van de ziekte. Maar bij twee van de zes kalveren kon de besmetting worden bevestigd met een zogenoemde RT-PCR-test.

In vier van de zes geïnjecteerde dieren werden geen sporen van het virus gevonden en ook geen antistoffen. De Duitse onderzoekers zeggen op grond van de eerste onderzoeksresultaten dat weinig virus nodig is om besmetting te kunnen veroorzaken.

Eerder bleek uit onderzoek bij het FLI het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad en bij Frans onderzoek dat het virus in sperma van besmette stieren voor kan komen. Volgens Martin Beer zijn gevoelige tests nodig om te kunnen vaststellen dat sperma niet besmet is.

Laatste reacties

  • dorine.luijkx1

    Prof. dr. Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) zet enkele kanttekeningen bij het artikel dat vandaag verscheen in Boerderij Vandaag. Bij het onderzoek dat het Friedrich Loeffler Institut (FLI) deed werd geen sperma geïnsemineerd, maar werd sperma van zes met Schmallenbergvirus besmette stieren onder de huid van zes kalveren ingespoten.
    Geen van de kalveren vertoonde daarna symptomen die horen bij Schmallenberg. Wel werd bij twee van de kalveren genetisch materiaal van het virus met RT-PCR aangetoond en later werden ook antilichamen tegen het Schmallenbergvirus bij deze twee kalveren bevestigd. Bij de andere vier kalveren werd noch genetische materiaal van noch antilichamen tegen Schmallenbergvirus gevonden.
    Dit onderzoek maakt duidelijk dat infectieus materiaal van Schmallenbergvirus vanuit sperma naar een ander dier door rechtstreeks onderhuidse injectie ervan kan worden overgedragen. Het gaat hier echter niet om een onnatuurlijke overdracht. Daarom mag op grond van de resultaten van dit experiment niet geconcludeerd worden dat het Schmallenbergvirus door inseminatie een koe en/of haar nakomelingen kan besmetten.

  • Jan Braakman

    @dorine.luijkx1 Dank voor de corrigerende reactie van het Centraal Veterinair Instituut. Het gaat inderdaad niet om geïnsemineerde, maar om geïnjecteerde dieren. Het oorspronkelijke bericht is daarop aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.