Rundveehouderij

Nieuws

Schmallenberg in sperma kan rund besmetten

Greifswald/Lelystad - Het Duitse veterinair instituut Friedrich Loeffler Institut in Greifswald heeft aangetoond dat het Schmallenberg-virus in rundersperma besmettelijk kan zijn voor runderen. Met een proef op kalveren is via een onnatuurlijke weg de besmetting vanuit sperma overgebracht op twee van de zes proefdieren.

De proef bestond er uit dat sperma van besmette stieren bij kalveren via een injectie onder de huid werd gespoten. Bij de proef werd gebruik gemaakt van sperma waarin met behulp van een zogenoemde PCR-test erfelijk materiaal van het virus was vastgesteld. Die PCR-test geeft echter geen uitsluitsel over de vraag of het aangetroffen virus (of de resten daarvan) nog besmettelijk is. "Dat hebben ze met deze proef aangetoond. Sperma waarin erfelijk materiaal van het Schmallenberg-virus is aangetoond (met PCR-test) kan een voor runderen infectieus virus bevatten", zegt Schmallenberg-deskundige Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. In een proefopzet waarmee het FLI al ervaring had, kon de toegediende hoeveelheid van besmet sperma goed worden gedoseerd en de infectie worden vastgesteld.

Geen van de op deze manier besmette dieren vertoonde uiterlijke verschijnselen van de ziekte. En bij vier van de zes ingespoten dieren konden geen antistoffen of genetisch materiaal van het virus worden gevonden. In de twee andere dieren werden zowel antistoffen als genetisch materiaal van het Schmallenberg-virus gevonden.

De proef geeft geen antwoord op de vraag of het virus in sperma ook via de normale weg een besmetting overbrengt en of inseminatie een van de logische besmettingsroutes is. "Dat is een veel ingewikkelder onderzoek, ook omdat er in de baarmoeder allerlei afweersystemen werken die invloed hebben op de besmettelijkheid van het virus”, aldus Van der Poel.

Of registreer je om te kunnen reageren.