Rundveehouderij

Nieuws

'Productiekosten melk in Duitsland tussen 43 en 51 cent per kilo'

Berlijn - De productiekosten per kilo boerderijmelk liggen, uitgaande van de situatie in oktober vorig jaar, tussen de ruim 43 cent en ruim 51 cent ofwel ver boven het uitbetalingsniveau van de verwerkers. Dat blijkt uit vandaag in Berlijn gepresenteerde berekeningen van het Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL), die zijn gemaakt in opdracht van de European Milk Board (EMB) en de Milcherzeugergemeinschaft MEG Milch Board.

Motief voor de rekenopdracht is geweest om 'concrete feiten' in handen te hebben, met name met het oog op de onderhandelingen met de afnemers. De berekeningen zijn onder meer gebaseerd op bedrijfsboekhoudingscijfers van de Europese Commissie en prijsgegevens inzake mest, zaaizaad etc. van het Statistische Bundesamt. De EMB laat in de komende maanden ook soortgelijke berekeningen maken voor andere landen in de EU. De opzet is bovendien om de kostprijsberekening voortaan kwartaalsgewijs uit te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.