Rundveehouderij

Nieuws

Opnieuw Belgische veebedrijven onder toezicht vanwege brucellose

Brussel - Opnieuw hebben de Belgische autoriteiten 21 vleesveebedrijven onder toezicht gesteld in verband met een mogelijke brucellosebesmetting. Dat meldt de Belgische voedselautoriteit FAVV.

Na het geval van brucellose op een vleesveebedrijf in de provincie Namen is de gezondheidsstatus van 21 contactbedrijven opgeschort. Voor 18 Vlaamse en 3 Waalse bedrijven geldt dat zij geen dieren mogen aan- of afvoeren tot duidelijk is of ook hun dieren besmet zijn of niet. De runderen op het besmette bedrijf worden binnen een maand geslacht om het risico op verdere verspreiding tegen te gaan. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit laat weten geen signalen uit België te hebben ontvangen dat er mogelijk ook besmette runderen naar Nederlands zijn vervoerd.

Alle geblokkeerde vleesveebedrijven zijn te herleiden naar het eerste bedrijf in de provincie Namen waar in maart 2012 brucellose werd ontdekt. Brucellose kan lang latent aanwezig blijven. Daarom worden contactbedrijven twee jaar lang gecontroleerd. Als de geblokkeerde bedrijven twee keer negatief testen worden ze weer vrijgegeven.

Brucellose bij runderen wordt veroorzaakt door de Brucella abortus-bacterie en besmetting kan leiden tot abortus of vroeggeboorte. Brucellose is een zoönose. Dit houdt in dat besmetting niet alleen voor ziekteverschijnselen bij dieren zorgt, ook de mens is hiervoor gevoelig.

Nederland is sinds 1996 vrij van brucellose. België heeft sinds 2003 de brucellosevrij-status. Eind 2010 werd een geval vastgesteld in de provincie Luik. Tot nu toe heeft België haar brucellosevrij-status weten te behouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.