Rundveehouderij

Nieuws 1901 x bekeken

Oostenrijkse melkveehouders ontvluchten eigen verwerkers

Pöndorf - Bijna eenderde van de 270 leden van de Vöcklataler Käserei in Boven-Oostenrijk stapt op om zich aan te sluiten bij de Hochwald-fabriek in het Beierse Weiding.

Deze boeren maken deel uit van een grotere groep Oostenrijkse melkveehouders die hun melk buiten eigen land willen afzetten.

Reden voor de uittocht bij hun eigen coöperaties is dat leidende Oostenrijkse zuivelverwerkers hebben aangekondigd om na 2015 met een nieuwe productiebeperking te komen. Vooral veel jonge boeren willen dat niet, zo melden Oostenrijkse media. Bovendien zijn de melkprijzen in Duitsland gelijk of hoger dan in Oostenrijk, terwijl de inhoudingen geringer zijn. Ook hoeven ze bij de Duitse zuivelverwerkers geen gebruik meer te maken van duurder veevoer dat gegarandeerd vrij is van transgene bestanddelen.

Veel Oostenrijkse melkveehouders vrezen dat, als ze nu niet opstappen bij hun lokale coöperatie, ze niet tijdig een nieuwe kans krijgen. Een overstap naar een Duitse verwerker geeft niet direct meer productieruimte, maar wel toekomstige ruimte, is het idee. De hogere melkprijs in Duitsland geeft in zulke omstandigheden vaak het laatste zetje.

Of registreer je om te kunnen reageren.