Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Nieuw-Zeelandse zuivel in paniek over vermestingsremmer

Auckland - De Nieuw-Zeelandse zuivel heeft, met 'instemming' van de overheid, besloten om het gebruik van de denitrificatie-blokker DCD per direct te stoppen. Aanleiding is dat Fonterra al in september vorig jaar 'zeer lage' hoeveelheden residu van de stof in melkpoeder heeft aangetroffen. Dat is een gevaar voor de export.

De stof dicyandiamide heet officieel nergens gevaarlijk voor te zijn. Er zijn ook nergens residu-normen voor gesteld, niet in Nieuw-Zeeland, noch in de EU of de VS, maar omdat er toch vrees is voor een giftige werking voor plant, dier of mens en daar onzekerheid over bestaat, is het gebruik van de stof per direct 'vrijwillig' opgeschort. Twee grote kunstmestproducenten in Nieuw-Zeeland, Ballance Agri-Nutrients en Ravensdown, zullen geen DCD meer verkopen, hebben ze gemeld. Fonterra probeert de discussie te sussen, maar DCD is opeens het gesprek van de dag in Nieuw Zeeland.

Tot voor kort werd het gebruik van DCD nog sterk aangeprezen als zeer belangrijk voor de productie-efficiëntie van Nieuw-Zeelandse melkveebedrijven. De stof is in 2004 officieel toegelaten en helpt om stikstofverliezen uit mest naar de bodem (en water) te voorkomen. Dat scheelt veel geld en milieuzorgen. DCD leek een wondermiddel. Nu lijkt de stof echter zelf een probleem geworden. Na de vondst van residu van deze stof in melkpoeder zet de Nieuw-Zeelandse zuivel kennelijk alles op alles om verlies van exportmarkten te voorkomen. Met name het behoud van de enorme Chinese markt is cruciaal. Zou de afzet daarheen in gevaar komen, dan dreigt een ramp voor de Nieuw-Zeelandse zuivel.

Er is inmiddels nader onderzoek ingesteld naar de toxiciteit van DCD, dat melkveehouders de laatste jaren 3 tot 4 keer per jaar over hun land uitreden. Waterbeheerders hebben zorg over de giftigheid ervan voor planten en mogelijk vissen. Ook zijn er zorgen over de mogelijke kankerverwekkendheid. Sporen van DCD zitten soms ook in het supplement creatine dat krachtsporters vaak gebruiken.

Laatste reacties

 • huubjansen

  Stront aan de knikker dus..

 • joannes

  Een kans voor de NL zuivel! Die zijn hopelijk vrij van residu en kunnen met een extra verkoopargument aan de man gebracht worden in die exportmarkten!

 • Mozes

  Daar zijn ze al druk mee bezig joannes.

 • Harmen

  solving environmental sustainability is not as easy as it appeared, there are other solutions and methods. Not everythng needs to be resolved with chemicals. No doubt good science will resolve the issues. People are smart and innovative. 'life is a journey' Shows NZ has good QC and is takes action up front!

 • Gerd

  Ja, en het vet nummer melamine werd ontdekt in Europa graden in de Great Molkeristen DCD wordt toegevoegd als een remmer van de meststoffen en nitrificatie te remmen, dus als lang mogelijk enig praktisch vegetatie gebruik leidt blijkbaar geschikt voor de koe in de melk. Die melk bevat DCD kan door het poeder vervaardiging, warmte en druk, kunnen oorzaak van de melamine besmetting.

 • koestal

  Chinezen kopen ook veel zuivel in NZ ,ze zullen als de dood zijn voor dit spul na het melamine schandaal,weer extra kansen voor de Nederlandse zuivel

 • Sjaak

  @Gerd...

  Kan er geen touw aan vastknopen, probeer het eens in het Engels...

 • wijntje41

  Ger heb je de vertaalknop ingedrukt?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.