Rundveehouderij

Nieuws 786 x bekeken

Minder long- en maagdarmworminfecties in 2012

Deventer – In 2012 zijn er minder gevallen van longworm- en maagdarmworminfecties vastgesteld. Dat blijkt uit het tankmelkonderzoek bij melkveehouders uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De GD meldt dat de parasitaire infecties vooral geclusterd voorkomen. Nadere analyse moet uitwijzen wat hier de verklaring voor is. Tot de hoog-risicogebieden behoren de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Friesland. Bij bedrijven binnen het hoog-risicogebied is de kans duidelijk groter dat er een parasitaire infectie wordt aangetoond in de tankmelk.

De resultaten van de tankmelkonderzoeken laten zien dat in 2012 11 procent van de bedrijven veel afweerstoffen voor longworm in de tankmelk heeft. Een jaar eerder lag dit nog op 20 procent. In de tankmelk had afgelopen jaar 45 procent, in plaats van 56 procent een jaar eerder, veel afweerstoffen tegen maagdarmwormen in de tankmelk.

De besmettingen met leverbot zijn, zoals eerder bekendgemaakt via de Werkgroep Leverbotprognose, juist ernstiger dan verwacht.

De GD biedt melkveehouders de mogelijkheid om hun tankmelk automatisch te laten onderzoek op afweerstoffen tegen leverbot, maagdarm- en longwormen.

Of registreer je om te kunnen reageren.