Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

Melkveehouder verdient €28.000 minder

Deventer - Het saldo in de melkveehouderij was in 2012 €5,20 per 100 kilo melk lager dan in 2011. Een groot deel van deze afname komt terug in de marge die met €3,95 daalde. Omgerekend naar het gemiddelde bedrijf met 700.000 kilo melk betekent dat €28.000. De resterende marge is nog maar €1,68 per 100 kilo melk. Dat blijkt uit data van AgroFinancieel-benchmark van Agrovision in Deventer. In AgroFinancieel zijn cijfers van klanten van meerdere accountantskantoren verzameld.

De melk brengt in 2012 gemiddeld €36,87 op, €3,41 minder dan in 2011. De toegerekende kosten stijgen juist met €0,99 per 100 kilo melk. De voerkosten zijn hoger, maar doordat veehouders minder kilo’s zijn gaan voeren valt de netto-toename van de voerkosten nog iets mee. De lagere krachtvoergift heeft wel zijn weerslag op de productie van de koeien. Want de bedrijven houden met 86,6 koeien gemiddeld 3 koeien meer, terwijl de afgeleverde hoeveelheid melk maar 1.500 kilo groter is.

Na aftrek van alle toegerekende kosten resteert €19,51 veesaldo. De overige opbrengsten tillen het bedrijfssaldo naar exact €24,00 per 100 kilo afgeleverde melk.

De kritieke melkprijs stijgt met €0,54 naar €35,19 per 100 kilo melk. De toegerekende kosten en de niet-toegerekende kosten zijn samen al €34,44 en vormen het leeuwendeel van de kritieke melkprijs. Samen met de aflossingen en de privé-onttrekkingen komen de totale uitgaven op €42,94. Na aftrek van de omzet van het vee (aan- en verkoop vee) en de overige opbrengsten ontstaat een kritieke melkprijs van €35,19. De prijs die nodig is om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De werkelijke opbrengstprijs is €36,87 per 100 kilo melk.

Laatste reacties

 • poldes

  de exportwaarde van de nederlandse zuivel steeg in 2012 met 5%.
  De uitbetaalprijs voor boerderijmelk in 2012 daalde volgens dit artikel met 8,5%.
  het woord is aan de zuivelindustrie om dit uit te leggen.
  Is dit de reden waarom de boeren /melkveehouders zo belangrijk zijn voor de economie?
  Hieruit kunnen toch alle politieke partijen afleiden waar de EU subsidies voor zijn.
  de zuivel doet het goed.
  het land doet het goed.
  onze koeien doen het goed,
  maar de boeren zijn niet slim bezig.

 • Jan Mark

  @Poldes, als uw gegevens kloppen is het inderdaad heel vreemd.
  de melkverwerkers lachen vast in hun knuistjes.

 • joannes

  @Kwark92, de grote melkverwerker gebruikt zijn verdiensten voor investeringen over de grens en die andere volgen de prijszetter! Zo werkt het bij FC in de NL agro markt. Zij houden de prijzen in lijn met minder presterende concurrenten en en gebruiken de extra marge voor ¨leuke¨ dingen in het verre buitenland. Een Coöperatie verzelfstandigen heeft zo zijn voor maar óók zijn nadelen!

 • Mels

  Wakker worden melkers,geef de directie van je cooperatie een schop onder hun kont en laat ze weer doen wat ze moeten doen.Geld verdienen voor de coop en zo de boeren en goede prijs betalen en niet zichzelf verrijken en mooie speeltje aanschaffen in het buitenland.
  Oja.als ik de kop goed lees verdienen ze nog steeds dus zo slecht gaat het dan toch niet???????

 • hartlief.lammers@xs4all.nl

  Wordt tijd voor voorpagina nieuws in telegraaf!!!
  Kunnen ze zien waar de graaiers zitten, en het gebeurt gewoon terwijl wij toe kijken

 • johannetje

  In akkerbouwland is al jaren de kritieke prijs niet gehaald, dit afgelopen jaar is wellicht het eerste in 30 jaar. Ik heb daar nooit veel over gelezen. Wat een ophef. Melkveehouders, wen er maar aan, dit zal vaker gebeuren. Als het niet erger wordt als dit, zou ik maar snel mijn mond houden. Na 30 jaar als ambtenaar te zijn betaald voor uw diensten, komt de markt nu op u af. De grote boze wereld.....brrrrrr....

 • poldes

  johannetje de stemmingmaker,
  jij haalt 70 ton aardappelen uit 1 Ha x € 0,165 = € 11550,--
  Een melkveehouder kan per Ha zonder voeraankopen 13500Kg melk produceren x€ 0,335 =€ 4523,--.
  Je dwingt respect af door transparant te zijn waar mogelijk.
  Realiteit is duurzamer als een een vuurtje stoken.

 • minasblunders1

  Poldes, dat is de opbrengst per ha. Dus niet de opbrengst van de grond. Als je de opbrengst van de grond zou rekenen, dan houdt het met 1000 euro al op.

 • Mozes

  Poldes #1, als je in 2011 100 liter melk exporteert en in 2012 115 liter dan kan de exportwaarde gestegen zijn terwijl de prijs per liter gezakt kan zijn.

 • poldes

  mozes
  een exporteur is iemand anders dan een melkveehouder.
  mozes
  uit jouw opmerkingen kan ik zien dat jij het begrijpt wie hier baat bij heeft.

 • Mozes

  Poldes, als de exporteur die 115 liter niet geëxporteerd had hoe hoog/laag zou de melkprijs dan zijn?
  De exporteur heeft te maken met de wereldmarktprijs. Als hij alleen die 100 liter had geëxporteerd had hij per liter niet meer gebeurd dan voor die 115 liter.

 • johannetje

  poldes zijn rekenmachine werk goed, nu nog de rest...
  zoals ik zei, vorig jaar wellicht het eerste jaar sind de vorige 30 dat de akkerbouw boven de kritische kostprijs zit..
  Voer is niet duur, nog steeds niet. De veehouderij is o.a. rijk geworden door de jarenlange abominabel lage graanprijzen, de rest van de markt komt na verloop van tijd mee omhoog, een nieuw evenwicht zal onstaan als de graanprijzen maar lang genoeg boven de 250 euro blijft. De ware ondernemer is nu aan zet, het ging ook wel erg gemakkelijk in de veehouderij de laatste 30 jaar. Ik zag het om me heen gebeuren en mijn veehouderij kennissen zeiden het zelf ook.

 • johannetje

  Mijn (gepensioneerde) buurman vertelde mij laatst dat hij wel eens wakker had gelegen van de belastingaanslagen die hij kreeg. Hij melkte 55 koeien, hij kreeg wel eens aanslagen van 70.000 gulden......ahum....wat voor inkomen hoorde er bij zo'n aanslag?.....55 koeien?....juist.

 • johannetje

  10 ton tarwe x € 100= € 1000....
  60 ton aardapplen X € 0.05 =3000,-
  tja..........

 • johannetje

  en een melkveehouder is geen exporteur...
  als alles maar zo simpel was, kon het in een avond aan de bar met een beste borrel erbij geregeld worden. Daar heeft altijd iedereen oplossingen voor alle wereldproblemen :-)

 • poldes

  johannetje,
  als u goedkoop voer heeft ,mag u mij morgen nog een paar honderd ton leveren.
  In 2012 lag de prijs van snijmais:€ 0,165 per Kg Ds
  De prijs van andere ruwvoedervervangers hieraan gelieerd of iets hoger en nu ook nog.
  Krachtvoer prijs zit tegen of op de € 0,30per Kg DS.
  Ik heb een buurman die een jaar of 4 geleden een huis kocht van: € 1,1 miljoen en een eindje verder woont iemand in een kasteel.
  of deze mensen gepensioneerd zijn ,en of deze tonnen belasting betalen weet ik niet.
  In 2007 berekende het LEI dat de kostprijs van melk produceren in Nederland € 0,54 was.
  Ik heb dit artikel uit dat tijdschrift nog.
  In 2007 lagen de voerkosten een slag lager als nu.
  Wij proberen te toveren.
  En U denkt een nar naar voren te schuiven als voorbeeld.

 • johannetje

  U weet net zo goed als ik dat u geen €0,54 melkgeld nodig bent om financieel rond te komen en te investeren naar wat nodig is. Als dat zo was, was de hele sector allang falliet. Dat is niet gebeurd, dunkt me, in tegendeel. Ik wens u die prijs toe, daar gaat het niet om, maar zo lust ik er nog wel een.

 • johannetje

  Jezelf blijven spiegelen aan zulke prijzen brengt niemand verder en geeft niets dan geklaag van ach en wee....... Ken je eigen kostprijs en handel daarnaar, ipv iedereen de schuld te geven. De markt laat zich niet dwingen.

 • poldes

  johannetje ,
  De markt en de kostprijs laten zich niet dwingen.
  dat jij het wel probeert moet je zelf weten.

 • johannetje

  de kostprijs heb je voor een deel zelf in de hand, de marktprijs niet.

 • poldes

  wat is de marktprijs van boerderijmelk in Nederland johannetje?

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.