Rundveehouderij

Nieuws 18486 x bekeken 10 reacties

Melkrobot nog altijd geen winstmachine

Wageningen - Hoewel steeds meer melkveehouders een melkrobot hebben staan, levert dit hen geen extra winst op. Dat concludeert Wilma Steeneveld van de Wageningse leerstoelgroep Bedrijfseconomie.

De uitkomsten van haar onderzoek leveren een positiever economisch beeld op dan naar voren kwam uit een studie in 2007. Toen werd geconcludeerd dat melkveebedrijven met melkrobot een iets lagere winst maakten dan bedrijven met een melkstal.

Steeneveld kan deze ontwikkeling wel plaatsen. "Ik denk dat er inmiddels meer kennis is over robotmelken en dat de veehouders de kennis beter toepassen, zodat de netto-opbrengsten nu dicht bij elkaar liggen. Het is echter niet zo dat veehouders die de melkrobot al wat langer hebben, beter presteren. Ze hebben dus geen aanloopproblemen meer. Toen de robot net op de markt kwam, waren die aanloopproblemen er wel."

De meeste Nederlandse melkveehouders melken de koeien nog in een melkstal, maar zo’n 10 procent maakt gebruik van een melkrobot en hun aantal stijgt gestaag. Daarbij bepaalt de koe zelf wanneer zij gemolken wil worden, de boer komt er niet meer aan te pas. Dat scheelt de melkveehouder arbeid, maar zo’n melkrobot kost al gauw een ton.

Wilma Steeneveld raadpleegde voor haar onderzoek de bedrijfsresultaten van 63 melkveebedrijven met melkrobot en vergeleek ze met die van 337 zonder.

Naast de hogere kapitaalkosten vanwege de aanschaf hebben de boeren met melkrobot een hogere energierekening. Maar hun melkopbrengst is iets hoger en de voer- en arbeidskosten zijn iets lager. Per saldo leidt dat tot een netto-opbrengst die vergelijkbaar is met melkveebedrijven zonder robot, concludeert Steeneveld.

Laatste reacties

 • geene351

  leuk onderzoek waar wat kost een melkrobot nouw per koe per jaar vergeleken meteen tradioneel melkinstallatie

 • kremer

  Word er ook onderzocht wat het voordeel is in je sociale leven, zet dat eens op waarde en kijk niet alleen maar naar hard werken, geen sociaal leven en een eerder versleten lichaam. Dat kan misschien meer opleveren maar je bent eerder af. Wat is het belangrijkste?

 • harmelling

  Is er vergeleken met 3 keer daags melken? en bij griep van de boer hoeft er ook geen bedrijfsverzorger komen om te melken. Het melken gaat wel door en de controles doen doe even samen met je vrouw.
  En voeren doe je even op een momentje midden op de dag.
  Ik wou de robot niet graag weer willen missen ondanks de extra stroom kosten.
  Hand melken kost helemaal geen stroom!

 • harmelling

  Is er vergeleken met 3 keer daags melken? en bij griep van de boer hoeft er ook geen bedrijfsverzorger komen om te melken. Het melken gaat wel door en de controles doen doe even samen met je vrouw.
  En voeren doe je even op een momentje midden op de dag.
  Ik wou de robot niet graag weer willen missen ondanks de extra stroom kosten.
  Hand melken kost helemaal geen stroom!

 • vraagteken

  de winst zit hem misschien niet in het melken zelf maar in de tijd die je nu ergens anders in besteedt, klauw bekappen, KI, zelf inkuilen dingen wat je anders uitbesteedt en nu weer zelf oppakt. als je de vrij gekregen tijd ook echt alleen maar vrij neemt dan wordt het een dure machine

 • geintreseerde

  waar is het rapport en wat zeggen de cijfers welke vierkants vergelijk
  dat is waar het om gaat
  even wat duidelijker wilma

 • happy 51

  er blijft nu meer knuffeltijd over voor de koeien>>dat zal zich vroeg of laat uitbetalen in een 'onbewust'consumenten tijdperk!
  beste Wilma Steeneveld>>bekijk het eens vanuit de gedachte van de huidige zelfsupporting onafhankelijke egocentrische vereenzaamde mens..die nog steeds niet weet wie die is,,en die wijs gemaakt wordt dat een koe knuffeltijd nodig heeft voor het algemene welbevinden!

 • vof klaasen

  Volgens mij is de conclusie dat het financieel niet uitmaakt of je traditioneel of met een robot melkt. Dus ieder kan het systeem kiezen wat bij hem past! Prima toch!

 • vandommelen

  fgfjjf;jfpirf;cvj;z

 • HalbeOsinga

  Een familielid van mij heeft altijd in een 16 stands visgraat gemolken op een bedrijf van 170 koeien samen met een medewerker. altijd 2 man in de melkput. Ik heb zelf ook mee gedraaid in dit systeem. zowel mijn familielid als de medewerker hebben RSI achtige klachten/slijtage aan de ellebogen. In die tijd bestond de melkrobot nog niet.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.