Rundveehouderij

Nieuws 5446 x bekeken 10 reacties

Melkrobot neemt vlucht in VS

Green Bay - Over tien jaar wordt meer dan de helft van alle koeien in de Verenigde Staten door een melkrobot gemolken.

Die verwachting sprak Doug Reinemann uit tijdens het symposium ‘What’s new with dairy facilities’. Reinemann is professor aan de Universiteit in Wisconsin.

De acceptatie van automatisch melken in Noord-Amerika is exponentieel en toont geen tekenen van vertraging. Volgens Reinemann is het voor veehouders belangrijk vooraf te bepalen hoe zij de investering in automatisch melken denken terug te verdienen. De investering voor nieuwe automatische melksystemen in de Verenigde Staten is ongeveer 3.000 dollar per koe. Reinemann geeft aan dat de systemen er niet alleen zijn om de arbeidsbehoefte op het bedrijf te verminderen; ze verzamelen ook veel data die zo de lat voor managers hoger legt.

Een kritische succesfactor is het creëren van een continue stroom van koeien naar de melkrobot om zo het systeem rendabel te maken. Daarbij ziet Reinemann geen verschil tussen gedwongen of vrij koeverkeer. De cijfers tonen geen verschillen in totaal aantal melkingen per dag, drogestofopname en melkproductie. Hij adviseert veehouders de stal zo in te richten dat ze kunnen starten met vrij koeverkeer, maar dat dit, indien nodig, vrij gemakkelijk om te zetten is in gedwongen koeverkeer.

In Noord-Amerika zijn er nu 150 melkveebedrijven in de Verenigde Staten die met een melkrobot werken. In Canada is dat aantal al opgelopen tot 350 bedrijven. In de Verenigde Staten zijn de meeste bedrijven met een melkrobot gevestigd in het westen van Wisconsin en het oosten van Minnesota. Daar draaien vooral een-box systemen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wat zou er scherper melken 65 koeien op een Lely of 2500 koeien 3xdaags op een 2x25 rapid exit met (24/8) * 4 mexicans? Hoogleraar Reinemann zal het wiel wel voor de zoveelste keer gaan uitvinden. Ben bang dat hij te weinig in Wis. en Michigan tussen de koeien in praktijkstallen komt. De marges zijn daar zo krap daar word je als nederlandse melkveehouder stil van. Zou mij niet verbazen als de University van Madison gesponsord onderzoek doet.

 • joannes

  Waar Reinemann, overigens lijkt het een Duitser aan zijn naam te herkennen, ook aan refereert is de dataverzamling via de melkrobot. Wanneer je daar over doordenkt heeft hij het niet over arbeids effectiviteit, of scherper melken, maar over het koeien management. De opvreters en natuurlijk de verdieners selecteren, volgen, verzorgen, enz,..... Die signalering die nu afhankelijk is van observatie en herkenning wordt in de toelomst meer en mogelijk beter gesignaleerd door de MelkRobot, die de data verzamelt en waar mogelijk de nodige software ter identifisering achter en op ontwikkelt kan worden. Voor rendement gaat het er vooral om, tijdig te signaleren voor een keuze in afvoeren, extra aandacht, of potencial. Een week te lang voeren is ook verlies wanneer met hetzelfde voer een potecial de winst kan maken.

 • Zuperboer

  Klinkt heel goed Joannes, maar het rendement van de amerikaanse veehouderij zit in hoofdzaak in omzet, massa en uniformiteit. Veel van hetzelfde doen tegen lage arbeidskosten. In Noord-Amerika is het aantal mensen met 2 of 3 baantjes enorm. Verdiensten zijn laag, dus melkers vinden is geen enkel probleem. Vraag maar eens aan melkveehouders daar hoe het werkt. Als je grote uniforme koppels hebt, werk je ook niet met systemen als Ovalert, dat is iets voor de Benelux, maar niet in uitgemolken (lees: lage kostprijs) systemen van Noord-Amerika. Met moderne melkstallen kun je bovendien per melkstand ook heel veel waarnemingen doen, die tot signaleringen op individueel koeniveau zijn om te leiden, daarvoor heb je geen duur apparaat van van der Lely nodig.

 • Grazy

  Vandaag een presentatie gehouden samen met Doug Reinemann hij had er nu toch maar 20 jaar van gemaakt. De intresse in robots begint hier nu goed op gang te komen door de vele problemen die ze hier hebben om goed personeel te krijgen.
  Dat je in de USA duizenden koeien moet melken om te overleven is onzin er zijn genoeg bedrijven met 65 koeien die meer verdienen dan sommige grote bedrijven en veeeel minder stres hebben.

 • Zuperboer

  Ik ken er genoeg die er duizenden melken en die vele malen meer verdienen met minder stress. Dat is hier geen onderwerp van discussie, elke boer heeft andere uitgangspunten. Echter groot/veel hoef je niet te verheerlijken, dat weet ik zelf als melkveehouder maar al te goed. Deze zomer heb ik verschillende grotere en kleinere melkveehouders tussen Green Bay en Madison bezocht door mee te gaan met een RMO en ik kan je verzekeren: het is geen vetpot op het doorsnee bedrijf midden Wisconsin'. Maar iedereen die in Europa melkt/werkt met robots kent ook de financiele beperkingen die het systeem heeft en daar kun je helaas niet omheen. Als je hierover vragen stelt aan mensen van Flynth die over de cijfers beschikken krijg je heldere informatie over de meerkosten per kg geproduceerd/afgeleverde melkt.o.v. melk geproduceerd in een melkstal. Baseer je op cijfers, want elke bedrijfsvoering wordt onderaan de streep in de tijd afgerekend.

 • Grazy

  Sorry zuperboer ik wist niet dat je zoveel ervaring had in Wisconsin, geloof best dat alle boeren gelijk met de boekhouding op tafel kwamen toen je daar met de RMO kwam. Zoveel ervaring heb ik niet, boer wel al een paar jaar in Wisconsin maar heb nog nooit met een RMO chauffeur meegereden.

 • Albert1992

  toen was zuperboer stil?

 • Elfra

  Als ik kijk wat hier bij ons in de buurt wordt geinstalleerd aan robots dan kloppen die 10 jaar wel! (south-west-ontario)

 • Elfra

  Wat Canada betreft dan :-) Heb geen ervaring in de USA maar er is volop interesse dat weet ik wel.

 • koestal

  waar moeten die Mexicanen dan naar toe ?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.