Rundveehouderij

Nieuws

Melkproductie per bedrijf 3 procent omhoog

Scheveningen – De gemiddelde melkproductie per bedrijf in de veehouderij is vorig jaar met 3 procent gestegen naar 635.000 kilo. Dit meldt het Productschap Zuivel in een voorlopige raming over 2012.

De totale melkproductie stabiliseerde op een kleine 11.9 miljard kilo. Het aantal professionele melkveebedrijven nam met ongeveer 500 stuks af naar 18.680 stuks.

Bij genoemde stabiele melkproductie steeg de productie van kaas en boter met achtereenvolgens 2 en 4 procent. Ook de productie van condens steeg. De productie van melkpoeder en consumptiemelk daalde.  Door de gemiddeld iets lagere zuivelprijzen dan in 2011 daalde ook de exportwaarde van de zuivel met zo’n 170 miljoen euro naar 5,2 miljard. De importwaarde bleef gelijk op 2,25 miljard euro.

Een opvallende ontwikkeling in de melkveehouderij was dat voor het eerst in jaren de melkproductie per koe niet meer steeg, maar daalde van 8.063 naar 8.015 kilo. Het gemiddelde aantal koeien per bedrijf steeg met 3 stuks naar 79.

Of registreer je om te kunnen reageren.