Rundveehouderij

Nieuws

'Landerd kón bouw geitenstal niet tegenhouden'

Schaijk - Ondanks de Q-koorts kon de gemeente Landerd de aanvraag van een vergunning voor een nieuwe geitenstal in het dorpje Zeeland in 2010 formeel niet meer weigeren. Ook de juist afgekondigde Brabantse bouwstop voor geitenhouderijen was niet van invloed. Ambtenaren van de gemeente hebben dat maandagavond onder ede gezegd tijdens de eerste verhoren door een speciale raadsenquêtecommissie.

De gevoelige bouwvergunning voor de stal met 2600 geiten werd op het hoogtepunt van de Q-koorts verleend, zonder dat de ambtenaren die nog voorlegden aan de burgemeester en wethouders.
De bouw van de stal leidde vorig jaar tot verontwaardiging. Op verzoek van de provincie legde de minister van Binnenlandse Zaken de bouw stil. De gemeenteraad was verbijsterd omdat dat juist in het zwaargetroffen gebied geen rekening was gehouden met de Q-koorts.
De indruk dat Q-koorts geen onderwerp was op het gemeentehuis in Zeeland klopt niet, legden betrokken ambtenaren maandagavond uit. Het college wilde een pas op de plaats maken met bouwplannen van geitenhouders. Ambtenaren concludeerden echter dat de nieuwe omstandigheden (Q-koorts en bouwstop) formeel geen reden waren om de vergunningaanvraag uit 2007 te weigeren of voorwaarden te stellen. Ze benadrukten dat de juiste beslissing is genomen door de vergunning te verlenen.
Dinsdag- en woensdagavond worden de betrokken (oud-)collegeleden verhoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.