Rundveehouderij

Nieuws 3573 x bekeken 6 reacties

Koeien zorgen voor lach in de Tweede Kamer

Den Haag - Koeien bezorgden de Tweede Kamerleden dinsdag bij de stemmingen een lach op het gezicht. Kort achter elkaar kwamen twee moties over koeien in de wei aan bod.

In de eerste motie vroeg Groenlinks-Kamerlid Jesse Klaver de regering om regelgeving voor te bereiden of afspraken te maken om te zorgen voor weidegang voor Nederlandse koeien. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg kon haar lach niet bedwingen toen in een van de volgende moties werd gevraagd over verplichte weidegang voor Nederlandse koeien. "Het gaat hier om de Nederlandse koeien, net hadden we het over alle koeien", legde ze de Kamer uit. Voor beide moties was geen meerderheid. Evenmin voor een verbod op het koudmerken van runderen, waar de Partij voor de Dieren een motie voor indiende.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  We hebben een liberale regering, iedergeval VVD wil ons doen geloven dat ze liberaal zijn, maar er komt alleen maar meer bemoeizucht.

 • ...............

  Ik dacht dat de discussie over koudmerken voorbij was.

 • hietkamp

  Denk dat het ook geen goede zaak dat zoiets in regels vast gelegd moet gaan worden dat koeien verplichte weidegang moeten hebben. Denk dat de regering en de partijen die dit willen veel beter kunnen oplossen door er goede markt werking voor te maken dan denk ik dat ze meer resultaat halen en meer nederlandse producten in supermarkten te krijgen. Want dan weet je dat het goed is geproduceerd want er is hier al goed dieren welzijn in tegenstelling dat de melk of vlees uit argentine of amerika komt. Waar ze ook wel middeltjes willen gebruiken zodat de productie hoger ligt. Dus ik denk dat de partijen dit goed kunnen oplossen door een markt werking te maken en bovendien geeft frieslandcampina al een extra en zijn er boeren die vanwege amoniak normen de koeien ook weer buiten doen. Dus krijg weer gevoel dat ze door zoiets met de partij weer in een goed dag licht willen komen op eenvoudige inkoppertje als ware.

 • hietkamp

  Wat betreft het merken, ik zou zeggen de verplichting van oormerken er af, wat ook al kan als je oormerk weigeraar dan kun je en moet je de dieren op een andere wijze goed registeren of bijhouden. Maar goed als ze dan van bedrijf af gaan dan moeten ze wel geblikt zijn en dat is net zo met varkens die naar duitsland geexporteerd worden. Er wordt een blikje in gedaan omdat het over de nederlands weg moet, maar om duitsland hoeft het niet. Zie en dat snap ik nu niet. Dat kan allemaal wel wat anders denk ik. Ik ben van mening dat wij tegenwoordig nog aan regels moet houden die wat achterhaald of worden door dat technieken en de landbouw veranderd en omdat de regels naar mijn mening niet goed meegaan dat die op een tijd eerder tegen gaan werken doordat er beter manieren zijn of komen.

 • agratax2

  Voor mij geeft deze hele vertoning in de Tweede Kamer weer eens aan dat de dames en heren voor de buitenwacht willen aantonen dat ze >regeren<. Helaas tot het oplossen van de echte politieke en economische problemen zijn ze niet in staat en dus draaien ze daar omheen en laten ons geloven dat koeien in de weide de oplossing van de crisis naderbij brengt.

 • jordi 1455

  @ hietkamp
  Oormerken doet even pijn net als je een hond gaat chippen en een gaatje laat schieten voor een oorbel. Oornummers zijn WETTELIJK VERPLICHT omdat al het vee geregistreerd moet worden.

  koudmerken is minder pijnlijk dan brandmerken, bij koudmerken krijgt de koe geen brandwonden en de pijn is ook sneller weg.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.