Rundveehouderij

Nieuws 1263 x bekeken

Japan opent markt voor Nederlands kalfsvlees

Den Haag/ Tokio - Nederlands kalfsvlees mag weer geëxporteerd worden naar Japan. Nadat het land dertien jaar geleden de markt sloot voor Europees rundvlees in verband met BSE, stelt Japan de grens vanaf februari weer open voor Nederlands en Frans kalfsvlees. “De sector dringt al heel lang aan op toegang tot deze markt. Het is voor Nederlandse kalfsvleesproducenten een uiterst interessante markt”, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma.

Japan importeert jaarlijks de helft van zijn consumptie van rundvleesproducten. De importwaarde is ruim 2 miljard euro. Voor de Nederlandse kalfsvleesproducenten wordt op termijn een exportwaarde van 30 miljoen euro verwacht. Behalve met Nederland en Frankrijk heeft Japan ook afspraken gemaakt met de Verenigde Staten en Canada over de import van rundvlees.

“Het nieuws dat de Japanse markt open gaat is een doorbraak. Japan is heel belangrijk, ook voor de toegang van Nederlands kalfsvlees naar andere landen in het verre oosten, zoals Korea en China”, vindt directeur Henny Swinkels van Van Drie Groep. Ook voor de toegang tot de markten van Amerika, Australië en Canada wordt naar Japan gekeken. “Japan heeft heel strenge criteria om de voedselveiligheid te garanderen. Daar voldoen Frankrijk en Nederland nu aan. Dat is ook een signaal naar andere landen”, legt Swinkels uit.

Japan is met 127 miljoen mensen een grote potentiële markt voor kalfsvlees. Swinkels verwacht dat op termijn 6 tot 10 procent van de Nederlandse export van kalfsvlees naar Japan kan. Kalfsvlees past goed in de Japanse eetgewoonten. Toen de markt voor Europees rundvlees dicht ging werd dit opgevangen door rundvlees uit Australië en uit Japan zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.