Rundveehouderij

Nieuws 8740 x bekeken 6 reacties

Gebruiksvee duur en schaars

Doetinchem - Melkveehouders die hun veestapel willen uitbreiden om de productie op peil te houden, hebben problemen om geschikt melkvee te vinden. Het aanbod van melkkoeien en verse vaarzen is aanhoudend krap terwijl er een aardige vraag is. De prijzen van gebruiksvee staan daardoor al maanden op een hoog niveau.

Een prijs van €1.500 voor een goede melkkoe is niet vreemd. De hoge prijzen zorgen er nu echter wel voor dat de vraag iets afneemt. Melkveehouders die structureel willen uitbreiden kopen de dieren veelal wel omdat zij er van uitgaan dat een grote prijsdaling er op korte termijn toch niet inzit.
De handel in kortdrachtige vaarzen trekt aan door de bekendmaking van een nieuw exportcertificaat voor Egypte. De strenge voorwaarden met betrekking tot blauwtong zijn afgezwakt waardoor er een werkbare situatie ontstaat. Ook Algerije kan binnenkort weer tot de exportlanden behoren. De voorwaarden omtrent IBR lijken te worden versoepeld. Voor de opfokkers en handelaren een welkome ontwikkeling.
De langdrachtige vaarzen vinden hun weg binnen Europa maar dit verloopt minder makkelijk dan een half jaar geleden. Vooral Zuid-Europese melkveehouders hebben te weinig geld. De prijs van de dieren is echter wel gestegen. Dit is het gevolg van de grotere vraag naar kortdrachtige exportvaarzen. Een goede langdrachtige vaars brengt net als een kortdrachtig exemplaar €1.100 euro op.

Laatste reacties

 • ghlegebeke

  ik heb wel een afgekalfde vaars (witrug)zwardbond
  kalf datum 10-1-13.tel0529 458206

 • janbertus

  Bij wie kan ik lang dragende vaarzen kopen voor €1500.-?

 • janbertus

  Zijn er lang dragende vaarzen te koop voor€1100 ?

 • wimk

  Afgekalfde vaarzen vanaf 1600 euro voor een beetje fatsoenlijke vaars.

 • Bison

  Lijkt mij 15-1600 voor een drachtige vaars is niet te veel.
  Ik betaalde 32 jaar geleden all tussen de 2000 en 2500 voor een verse vaars of koe.Een drachtige vaars was wat minder omdat dat een afkalf risiko mee bracht.

 • harmenoenema

  Ik heb regelmatig fokkalveren te koop van 4 maanden oud, gaan ook goed van de hand op het moment

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.