Rundveehouderij

Nieuws 3319 x bekeken 1 reactie

GD: watervergiftiging bij pinken

Deventer – Op een opfokbedrijf zijn 8 van de 25 pinken ernstig ziek geworden nadat de watertoevoer naar de drinkbakken twee dagen niet gefunctioneerd had.

Eén pink is gestorven en een ander lag tegen de grond. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op haar website.

De pinken werden een dag na het herstellen van de watertoevoer ziek en vertoonden zenuwverschijnselen die ook voorkomen bij pas afgekalfde koeien met acute slepende melkziekte. De pinken hadden geen koorts en er waren op dat moment geen andere afwijkingen te zien. Uit sectie door de GD bleek bruine urine in de blaas van de pink te zitten. Dit is waarschijnlijk een gevolg van omgezette bloedkleurstof. Ook zat er in de pens veel waterige inhoud, had de lebmaag een bloederige inhoud en meerdere zweren. De dunne darm was leeg. De rest van sectie was niet afwijkend.

Op het bedrijf is daarna nog één pink gestorven. Bij één pink is bloedwateren gezien en twee pinken hebben verworpen. Bij bloedonderzoek van deze dieren werden geen afweerstoffen tegen Brucella abortus en Leptospirose hardjo aangetoond. Ook bleek uit onderzoek bij één van deze dieren dat er geen sprake was van BVD of IBR. De overige pinken herstelden geleidelijk. Sommige dieren waren nog wat minder actief.

De ziektegeschiedenis, de ziekteverschijnselen en de waarnemingen bij sectie op de gestorven pink wijzen op watervergiftiging als oorzaak van de beschreven problemen. Als runderen in korte tijd veel water drinken na een relatief lange periode van dorsten, kan het evenwicht van de mineralenconcentratie in het bloed ernstig verstoord raken, waardoor de rode bloedcellen openbarsten. De dieren sterven door het ontstane zuurstofgebrek of vertonen zenuwverschijnselen. De rode bloedkleurstof wordt uitgescheiden met de urine, waardoor het bloedwateren ontstaat.

Eén reactie

  • Bison

    Die pinken konden wel eens langer zonder water gezeten hebben dan 2 dagen en hebben mischien andere 'nattigheid' van de grond opgelikt om de dorst te lessen.
    Van 2 dagen zonder water gaan ze niet dood,..wel dorstig.

Of registreer je om te kunnen reageren.