Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

GD vindt opvallend vaak salmonella bij runderen

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft in het derde kwartaal van afgelopen jaar 647 salmonellabesmettingen op 560 bedrijven in runderen aangetoond. Dat blijkt uit de monitoring rundergezondheidszorg.

Opvallend was het aantal van 77 besmette bedrijven op de Veluwe aangezien op basis van voorgaande jaren 29 besmettingen werden en verwacht. Het ging om 50 procent melkveebedrijven, 46 procent vleeskalverbedrijven en 4 procent kleinschalige houderijen.

In het derde kwartaal was een toename te zien in het aantal blankvleeskalverbedrijven met salmonellabesmetting. Het ging met name om Salmonella Typhimurium-infecties.

Om volksgezondheidsredenen heeft de GD contact opgenomen met het RIVM. Dit overheidsinstituut heeft laten weten geen verhoging te zien in het aantal humane gevallen met een Salmonella Typhimurium-besmetting. Op verzoek van de vleesveesector heeft de GD een plan van aanpak opgesteld voor de veehouders.

Eén reactie

  • pepper1

    Weer een knap staaltje van de GD zo creeer je werkgelegenheid voor je zelf.
    angst zaaien bij de verwerkende industrie dan een onderzoek aanbieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.