Rundveehouderij

Nieuws 3056 x bekeken

FrieslandCampina wil nieuwe melkpoederfabriek in Borculo

Amersfoort – FrieslandCampina wil naast zijn bestaande weifabriek in het Gelderse Borculo een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van melkpoeders geschikt voor kindervoeding. Dat heeft de zuivelonderneming bekendgemaakt.

De mogelijkheden om een uitbreiding te realiseren op de eigen locatie aan de Needseweg in Borculo worden onderzocht. Een herziening van het bestemmingsplan is noodzakelijk. De uitkomsten hiervan zijn bepalend voor de uiteindelijke besluitvorming. Volgens de onderneming is op dit moment nog geen sprake van een definitief besluit. Over de capaciteit van de fabriek kan daarom nog geen mededeling worden gedaan. Doel is om de fabriek begin 2015 operationeel te hebben.

De bedoeling van FrieslandCampina is dat de nieuwe fabriek in eerste instantie wordt gebruikt voor het opvangen van de toename van de hoeveelheid ledenmelk die na het verdwijnen van het melkquotum in 2015 wordt verwacht. De nieuw te bouwen fabriek is geschikt om op de kortere termijn deze hogere melkaanvoer te kunnen verwerken tot magere- en vollemelkpoeder. Bij de bestaande fabriek in Borculo wordt nu geen verse melk aangeleverd.

FrieslandCampina heeft een verzoek tot herziening van het desbetreffende bestemmingsplan Borculo ingediend bij de gemeente Berkelland om de voorgenomen uitbreiding mogelijk te kunnen maken. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Berkelland willen in principe medewerking verlenen aan dit verzoek. Daartoe start binnenkort een Milieu Effect Rapportage (MER). De uitkomsten hiervan zijn mede bepalend voor verdere besluitvorming.

De omwonenden van de productielocatie FrieslandCampina Domo in Borculo zijn tijdens een speciale bijeenkomst op de hoogte gebracht van de voorgenomen plannen en de te volgen procedures.

Of registreer je om te kunnen reageren.