Rundveehouderij

Nieuws 3386 x bekeken 3 reacties

FrieslandCampina marktleider in geitenkaas

Amersfoort/Twello - De geitenmelksector krijgt plotseling een echte marktleider, zij het informeel. Dit is een neveneffect van de overname van kaashandel Zijerveld door FrieslandCampina.

Via de coöperaties CBM en Amalthea, die gebonden zijn aan achtereenvolgens FrieslandCampina en Zijerveld, wordt ruim 40 procent van de Nederlandse geitenmelk gebundeld (ongeveer 90 van de 220 miljoen kilo per jaar). Ook de afzet van halfharde geitenkaas komt voor een groot deel in handen van één concern.

De afzet van geitenmelk in Nederland is erg versnipperd. Diverse malen is geprobeerd om dat te veranderen en hebben partijen gesproken over meer samenwerking. De laatste jaren is de versnippering echter alleen maar toegenomen. Dat komt vooral omdat de export van onbewerkte of deels bewerkte geitenmelk weer flink is gestegen, met name door grote tekorten in Frankrijk en ook Italië. Daar hebben ook nieuwe partijen zich op gestort. Daarvoor trokken ze klanten weg bij bestaande verwerkers.

De overname van Zijerveld verandert dit beeld deels. FrieslandCampina zegt zelf ook ziet synergievoordelen op de geitenzuivelmarkt te zien. FrieslandCampina/CBM en Amalthea/Zeijerveld opereren wel grotendeels op gescheiden markten. FrieslandCampina zegt mede om die reden (nog) niet aan te sturen op samenvoeging van activiteiten. FrieslandCampina zet de geitenkaas onder het Frico-label af op vooral de Duitse markt. Daar belandt het naast de gewone kaas in het supermarktschap, Zijerveld verkoopt de kaas voor een groot deel in de Benelux en, deels ook Duitsland, maar dan vooral via de toonbank. FrieslandCampina maakt de kaas in Gerkesklooster, Amalthea in Rijen. Daar is wel sprake van overcapaciteit.

Laatste reacties

  • wittegait

    Dan zal het zo afgelopen zijn met de hoge melkprijs van nu

  • a3aan

    hallo

  • a3aan

    hallo

Of registreer je om te kunnen reageren.