Rundveehouderij

Nieuws 5090 x bekeken 1 reactie

FrieslandCampina koopt tweede kaashandelaar Nederland

Amersfoort/Nieuwegein - FrieslandCampina neemt voor een onbekend bedrag Zijerveld kaas en kaasverpakker Den Hollander over. Dit hebben FrieslandCampina en de Mijwo Groep bekendgemaakt.

Zijerveld is na de Aware Food Group de tweede kaashandelaar van Nederland. Met de overname stijgt de omzet van de kaasdivisie van het zuivelconcern met ruim 400 miljoen euro van 1,2 naar 1,6 miljard euro op jaarbasis. De overname past in de strategie van FrieslandCampina om sterker te worden in kazen. De toevoeging van Zeijerveld en Den Hollander moet ook zorgen voor synergievoordelen binnen de onderneming. Over een concreet omzetdoel voor de kaasgroep in 2013 laat FrieslandCampina zich niet uit.

Overnamegesprekken met de familie Zijerveld waren al enige tijd gaande, maar het akkoord over de overname komt toch nog onverwacht snel, zo valt in de handelswereld te horen. FrieslandCampina doet al jaren zaken met Zijerveld.

Zijerveld Kaas en Den Hollander worden eigendom van FrieslandCampina en de bedrijven rapporteren ook aan de divisie Kaas, boter en melkpoeder, maar ze blijven binnen die randvoorwaarden zelfstandig opereren, zo wordt gemeld. Het zittende management blijft en ook de naam van de bedrijven blijft zoals die is.

De Mijwo Groep, de beheersmaatschappij van de familie Zijerveld, houdt na de verkoop alleen nog Baackes en Heimes over. Dat is een bedrijf met activiteiten in Duitsland. Vorig jaar al verkocht Mijwo Interchicken, de pluimveedivisie van het bedrijf. Ook die slaagde er niet in een koppositie te veroveren in de Nederlandse markt. Keerpunt toen was de mislukte overname van Storteboom. In de kaasmarkt trekken andere partijen ook het initiatief naar zich toe. Voor FrieslandCampina is de aankoop van Zijerveld en Den Hollander de tweede grotere aankoop in een jaar tijd.

Eén reactie

  • tessemakergj

    vandaar dat de melkprijs met 1.20 verlaagd is voor januari
    gaat weer over de rug van de leverancier

Of registreer je om te kunnen reageren.