Rundveehouderij

Nieuws

Europese rundvleesexport over 2012 flink ingezakt

Brussel - De Europese runder- en rundvleesexport is vorig jaar bijna 20 procent achtergebleven bij die in 2011. Vooral de hoofdafnemers Turkije en Rusland lieten het sterk afweten. Turkije was voor het tweede achtereenvolgende jaar nog wel de grootste afnemer van Europese runderen en rundvlees, maar het kocht bijna 40 procent minder dan in 2011, zo blijkt uit voorlopige gegevens van de Europese Commissie.

Uit cijfers die lopen vanaf januari tot en met november blijkt dat Turkije toen bijna 97.000 ton rundvlees importeerde. Dat is ruim 38 procent minder dan in dezelfde periode van 2011. Over heel dat jaar kocht Turkije bijna 167.000 ton rundvlees en levende runderen uit de EU, een recordhoeveelheid en bijna 20.000 ton meer dan Rusland toen importeerde. Rusland had tot en met november 2012 bijna 91.000 ton rundvlees uit Europa geïmporteerd. Dat is bijna 30 procent minder dan in dezelfde periode van 2011.

Andere belangrijke bestemmingen voor Europees rundvlees zijn Libanon, Kroatië, Zwitserland en Algerije. Bijna al die landen importeerden vorig jaar minder uit de EU. Alleen Libanon hield de invoer min of meer op peil. De uitvoer naar 'overige bestemmingen daalde vorig jaar ook, maar het relatieve belang van deze exportmarkten op de totale export nam toe.
Van de bijna 479.000 ton rundvlees en runderen die de EU vorig jaar tot en met november exporteerde, ging 44 procent naar andere bestemmingen dan de groep van 6 grootste afnemers. In 2011 stond dat aandeel nog op 38 procent.

De totale waarde van de rundvleesexport daalde van januari tot en met november van 1,8 miljard in 2011 naar 1,55 miljard in 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.