Rundveehouderij

Nieuws 570 x bekeken 5 reacties

EC raadpleegt publiek over schoolmelk

Brussel - De Europese Commissie houdt een publieksraadpleging over haar schoolmelk- en schoolfruitprogramma’s. De Commissie wil weten of de programma’s effect hebben gehad en hoe deze programma’s er in de toekomst uit moeten zien. Moet er meer nadruk worden gelegd op het ter beschikking stellen van zuivelproducten en fruit of juist meer op educatie?

In het schooljaar 2010/2011 is onder het schoolmelkprogramma voor 300.000 ton aan melk en melkproducten bij 18 miljoen kinderen terecht gekomen. Behalve Griekenland participeren alle EU-landen in het schoolmelkprogramma.

Volgens landbouwcommissaris Dacian Ciolos zijn de reacties, zowel wat betreft gezondheidseffecten als educatieve functie wat betreft voedselproductie, tot nu toe positief. Overwogen wordt de programma’s uit te breiden en verder te verbeteren.

Ook voor seizoen 2012/2013 wordt door Nederlandse zuivelondernemingen gebruik gemaakt van de subsidieregeling voor schoolmelk. Voor zuivelproducten die voldoen aan de door de Commissie gestelde eisen varieert het subsidiebedrag van €16,34 tot €18,15 per 100 kilo. In Nederland worden verschillende zuivelproducten door zo’n 100.000 kinderen op circa 2.500 scholen genuttigd.

Laatste reacties

 • Vegan

  Schoolmelk is een mooie manier om van je overschot af te komen. Als ondernemer krijg ik geen subsidie als ik te veel heb ingekocht en moet afschrijven. Oneerlijke concurentie dus! Laat de samenleving hier niet voor opdraaien!! De zuivelsector moet haar hoofd zelf maar boven water houden als de zuivelconsumptie minder wordt.

 • Mozes

  Vegan, de schoolmelk is er niet om van de melk af te komen. In tegendeel zelfs, de afzet naar Azië groeit snel. De schoolmelk is er omdat een belangrijk deel van de kinderen een ongezonde voeding krijgt. Ook is er een percentage kinderen die van hun ouders vegetarische voeding krijgen waardoor ze essentiële eiwitten missen met als gevolg een probleem in hersenontwikkeling en vermindering van leervermogen.

 • jordi 1455

  @ Vegan

  melk is goed voor elk,
  behalve voor jan die piest er van.
  ken je dat oude rijmpje nog???

  Mensen eten steeds ongezonder door meer fastfood te eten en minder bewegen. veganisten beweren dat ze gezond eten dat is niet waar.
  dierlijke producten zitten belangrijke bouwstoffen en eiwitten.
  bij gebrek van deze stoffen kan een menselijk lichaam niet goed functioneren.
  dan heb ik nog niet gehad over gevarieerd eten, als men alleen groente en gras zou eten dan wordt je zeker niet oud.

 • Bart van Dijk

  schoolmelk is goed voor de portemonee van school, bij ons op school kosten 10 melkbonnen, waar je 2 L melk voor kunt krijgen €5,- Tegenwoordig hebben we daar ook optimel enzo van, maar vorig jaar was dat alleen melk, karnemelk, en chocolademelk. nou, dat kost echt niet zoveel om te maken hoor!

 • jamiemf

  bij mij op school kost het 1,50 maar ik hoef die gore half volle melk niet pak het wel uit de tank dat is melk die tenminste smaakt!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.