Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Drukke week voor quotumhandelaren

Eind vorige week was de handel in koopmelk aardig overspannen, handelaren waren razend druk en de voorraad raakte op. De prijs steeg rap naar €11,50 per kilo vet.

Kopers die met prijzen van rond €10,50 in hun hoofd de handelaren belden schrokken dan ook van de plotselinge prijsstijging en zagen van de koop af. De prijsstijging kwam daardoor ook weer abrupt tot stilstand en de handel kwam weer tot rust. Oorzaak van de grote vraag naar koopmelk is de sluiting van de markt op 15 januari. De prijs ligt op dit moment op €10,50 per kilo vet en de verwachting is dat de laatste paar dagen rustig zullen verlopen.

De handel in leasemelk loopt aardig door, de prijs is wat gezakt. De melk wordt momenteel voor €2,85 per kilo vet verleased. De periode waarin de melkveehouders melk kunnen leasen loopt tot 15 februari. Wat de prijs en de handel in de komende weken gaan doen is erg afhankelijk van de melkaanvoer.

Uit de laatste melkaanvoergegevens van FrieslandCampina blijkt dat de productie in de afgelopen twee weken iets boven het niveau in dezelfde periode van vorig jaar ligt. De percentages vet en eiwit zijn wel gedaald ten opzichte van vorig jaar. Tot en met december is er inclusief vet correctie 0,35 procent minder melk geleverd dan in 2011/2012. Toen werd er uiteindelijk 0,5 procent over het quotum heen gemolken.

Of er dit melkjaar superheffing betaald moet worden is afhankelijk van de melkproductie. Een periode met strenge vorst kan nog roet in het eten gooien omdat de melkproductie dan vaak daalt. Uit een belronde onder de quotumhandelaren blijkt dat men denkt dat het quotum net wel of net niet wordt volgemolken. Het blijft dan ook nog even spannend voor de melkveehouders die er op gokken dat het quotum niet vol komt.

Prognose: stabiel.

Laatste reacties

 • jhp

  Misschien is het jullie ontgaan dat er dit jaar wederom een % meer geleverd mag worden en dan zitten we 0,8% onder het quotum.
  Een quotumhandelaar zal niet zeggen dat het quotum niet vol komt, dan heeft hij geen handel meer.

 • marjanschaftenaar

  Het beschikbare melkquotum voor dit jaar ligt op 11.845 miljoen kg melk. Tot en met november is er 7.683 miljoen kilo melk geleverd (productschap zuivel). In de komende maanden moeten de melkveehouders dus nog 4.162 miljoen kilo melk leveren om het quotum vol te melken. In 2011/2012 is er in de laatste 4 maanden 3.994 miljoen geleverd. Het is dus niet onmogelijk.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Sjaak

  Tis zeker niet onmogelijk...

  Sterker nog, door het dalen van de quotumprijs worden mensen gemotiveerd om het zelf vol te melken. Een paar maanden een duurder eiwitrijk brokje bij voeren en de produktie schiet omhoog!
  Maakt net het verschil, dat er weer superheffing betaald moet worden!
  Neemt niet weg, dat diegene die quotum willen kopen/huren rustig de gok kunnen wagen te wachten, de prijzen dalen immers en misschien komt het landelijk quotum wel niet vol...

 • richard3

  Tot en met november 2011/2012 7720 miljoen kilo geleverd. 7720 + 4804=
  12524. Dus vorig jaar 7% teveel geleverd??? Wat een onprofessionaliteit weer om met zo'n gemakkelijke rekensom de mist in te gaan. Het nivo daalt 'boerderij'! Maar vertel nu eens, wat is er dan wel geleverd de laatste 4 maanden van 2011/2012?

 • richard3

  okay, het is net veranderd zie ik....

 • marjanschaftenaar

  Sorry, ik had een fout in mijn Excel berekening zitten. Het is nu aangepast. Eind van de week hoop ik de cijfers over december binnen te krijgen, dat is ook wat recenter.

 • jhp

  Om het quotum vol te krijgen moet er de laatste weken 3% meer geleverd worden dan vorig jaar, en om nu opeens meer eiwitrijk voer te voeren terwijl de melkprijs weer daalt, had je beter eerder kunnen doen.
  De afgelopen 40 weken 0,35% minder melken en dan de laatste 12 weken 3% meer melken,ik moet het nog zien. In maart gaat de zomerheffing er ook al weer af, en dan staan er ook nog minder vaarzen klaar om gemolken te worden.
  Trek uw eigen conclusie maar.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.