Rundveehouderij

Nieuws 5863 x bekeken 26 reacties

Dierenorganisaties willen einde export levend vee

Amsterdam - Drie dierenwelzijnsorganisaties willen dat Europa stopt met de export van levend vee naar landen buiten het eigen grondgebied. Ze vinden dat de transportafstanden te groot zijn en dat er bij de export te veel fout gaat op gebied van dierenwelzijn.

De organisaties - Eyes on animals, Compassion in world farming en Animal Welfare Foundation - schrijven hierover een brief aan de Tweede Kamer en onderstrepen hun oproep met een rapportage. Ze melden vooral veel problemen aan de Bulgaars-Turkse grens. Ze stellen dat nu jaarlijks 3 miljoen levende dieren de EU uit worden getransporteerd, vaak met subsidie van die EU, terwijl er met het dierenwelzijn dus veel mis is. Ze roepen daarom op om een einde te maken aan deze praktijk.

Laatste reacties

 • agratax2

  zeg maar dag met je handje als het gaat over fokvee export of mag transport van deze dieren alleen nog per vliegtuig met aangepaste stoelen?

 • joopi

  Niet persee op tegen, we hebben toch 1 europa, dus per vrachtwagen mag het nog een heel mooi eindje weg

 • schoenmakers1

  zouden die instanties zich ook niet druk kunnen maken om het nertsenverbod in nederland, dit is immers ook een aantasting in het dierwelzijn, of zijn ze er enkel op tegen dat iemand de kost verdiend met gewoon werken

 • joannes

  Notabene 3 Organisaties die gezamenlijk een brief schrijven naar de Tweede Kamer. Een mooier voorbeeld is er niet: Aktievoeren lijkt een beroep geworden! Een die eigen onderzoek doet, zijn lobby heeft, zijn publiciteit voert, en natuurlijk de directe weg naar de Tweede Kamer heeft gevonden. (Niet zoals de brave boeren die van hun coöperatie een voldoende vertegenwoordiging verwachten) Heeft het geen direct effect, heeft het in ieder geval een ¨side¨ effect: het wordt in de media gerapporteerd en daarmee krijg je gratis aandacht. Dubbel effect!

 • harm59

  och ja, heel verschrikkelijk die vee export. Jammer dat die mensen niet laten zien hoeveel honderden vrachtwagens met vee wel geod behandeld de grens over gaan! Ga maar eens naar youtube en typ daar het volgende in: Live export - Australian dairy cattle exported to saudi arabia. En kijk dan eens het eerste filmpje, zo gaat het nou werkelijk!

 • Fred60

  Prima om fokvee onder goede condities naar verre landen te vervoeren. Dat zal vaak per vliegtuig gaan. Niks mis mee. Wat hier mijns inziens bedoeld wordt is het transport van levende slachtdieren naar slachthuizen ver weg. Alleen maar voor de subsidies. Deze dieren kunnen net zo goed dicht bij huis geslacht worden. Dan kan het vlees wel over langere afstanden vervoerd worden! Dat is veel beter voor het welzijn van de dieren: geen lange vermoeiende transporten, en de omstandigheden in de slachthuizen in en rondom Nederland zijn waarschijnlijk ook nog veel beter dan daar in Verweggistan.

 • W Geverink

  Ik denk dat er teveel mensen zijn die zich er mee bemoeien maar er geen verstand van hebben. Dan krijg je bijvoorbeeld zaken als rustplaatsen waar de varkens uitgeladen worden en dan gaan vechten of een rijtijdenbesluit waardoor niet doorgereden kan worden en een transport onnodig veel tijd neemt.

 • hendrik

  sory tis gewoon zakken vullen als niet links dan rechts welzijn dieren wordt op plaats 4 gezet met heel groot vraag teken ???? waar zijn nu mee bezig ??? VOLGENDE VRAAG IS LOSSEN EN LADEN DUITENLAND DAAR ZIT GROOTJE VRAAG TEKENENS IS ALTIJD WEL NETJES ????

 • m

  Ik snap niet dat je reageerd op een bericht als je helemaal niet normaal kunt typen.
  Je reactie zit vol spelfouten en er ontbreken steeds woorden.
  Zo'n reactie kan ik helaas niet serieus nemen.

 • johndeere6910forever

  die mensen proberen gewoon de sector weer kapot maken en regels aante binden het veetransport is hier juist perfect geregeld en ook naar verre landen kij maar eens naar die handelaren die vaarsen exporteren met een bv een comfort trailer ze moeten maar gewoon eens een week met een transporteur meegaan dan praten ze meschien anders

 • Demeter Griend

  Voor slachtvee helemaal mee eens, waarom kunnen we het vlees niet gewoon exporteren. Voor gebruiksvee zoals vaarzen ligt de kwestie wat genuanceerder dit moet gewoon goed en zorgvuldig plaats vinden, zodat er geen dooien onderweg vallen.

 • schoenmakers1

  waarom zou er verschil moeten zitten tussen slacht en gebruiksvee? De vaarzen kunnen ook hier gemolken worden en de melk exporteren, wat zijn dat hierboven onzinninge opmerkingen, het gaat er gewoon om dat het vervoer goed moet gebeuren, zouden mensen ook niet meer op vakantie mogen want het is ook niet noodzakelijk om dit ver weg te doen?

 • jean1

  Roep niet te hard dat slachtvee wel verboden mag worden: als ze dat voor elkaar krijgen, gaan ze meteen verder om het fokvee ook verboden te krijgen. Dit soort organisaties hebben als uiteindelijke doel van iedereen een vegetarieër of veganist te maken en daarmee ons aller kostwinning om zeep te helpen. Geef je ze een vinger nemen ze je hele arm!

 • Fred60

  @schoenmakers1: een wilde ongenuanceerde reactie. Als jij als veehouder in het buitenland een veestapel wilt opbouwen, kun je niet alleen met melk toe. Als jij in het buitenland vlees wil eten, kun je dat vlees best hier kopen. En mensen moet je er al helemaal niet bijhalen. Die gaan vrijwillig, betalen er voor en vangen geen subsidie en last but not least ze kunnen zo maar weer terug naar huis komen!
  @jean1: Ze mogen roepen wat ze willen, zolang de transporten inderdaad goed gebeuren kunnen we iedereen met een filmcamera uitnodigen mee te reizen. Dat zou ik bij slachtvee niet durven zeggen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ishtar

  @jordi1455, heb je al eens een keer in de spiegel gekeken?

 • jordi 1455

  ja ishtar en ik zag een nuchtere plattelander die zit dat het hier in Nederland helemaal de verkeerde kant op gaat.

 • jordi 1455

  zit moet ziet zijn.

 • Ishtar

  @jordi, ok dat kan.
  Ik zou dan gaan klagen bij je eigen boeren belangenbehartigers.
  Of bij je eigen politieke vertegenwoordigers.
  Zij zijn immers die 50 jaar dag in dag uit de boel uitgestippeld hebben.
  Of bij de zogenaamde coöperaties,
  Zij zullen toch wel visie en plannen hebben voor hun achterban?
  Als die professioneel waren zouden ze elke verandering aankunnen. • jordi 1455

  @ ishtar

  je kan klagen wat je wild bij de vakbonden maar ze luisteren toch niet laat staan de overheid. Wij hebben in het verleden zat geprotesteerd tegen dingen bijvoorbeeld tegen het mestbeleid en en wetgeving wat nu naar voren komt wat niet klopt. Van de huidige staatcecretaris kunnen wij ook niet op aan die juist voor onze sector moet opkomen maar ze draait eerder de sector de nek om.

 • Ishtar

  Deel 1 van 2 delen
  @Jordi, da's niet best dan, immers dat geeft aan dat je geen belangenbehartigers hebt, en de mensen die op papier je belangenbehartigers zijn, behartigen dus andere belangen, of zijn niet professioneel.
  We zullen misschien verschillen over de definitie van belangenbehartiging.
  Immers belangen behartigen is niet zoveel mogelijk ruimte en rechten toe-eigenen, als het ten koste gaat van omgeving of andere externe factoren.

  Als vb, kijk in 2015 als iedereen mag raak melken, terwijl er wel verwachte uitkomsten zijn die positief of negatief zullen uitvallen voor NL of Europa.
  Stel dat 2015,2016,2017 de melk prijs daalt en het 3 jaar lang 10 cent minimaal onder de kostprijs is.
  Ik verwacht dan dat geen enkele boer gaat klagen, immers je belangenbehartigers behartigen je belangen nu, in het verleden, en dus ook in de toekomst.
  Ik stel nu al voor dat er geen enkele belasting cent uit Den Haag of Brussel besteed zal worden qua steun maatregelingen.
  Immers nu is het 2013 dus nog ruime tijd om alles goed te overzien en verschillende scenario's te maken lijkt me.

 • Ishtar

  Deel 2 van 2 delen.
  Als ik boer was zou ik mijn belangenbehartigers vragen,
  -weet je dat zeker dat de huidige visie goed is?
  -stel dat het 3 jaar lang,10 cent onder de kostprijs is, wat zijn de plannen dan?
  -wat gaan ze dan doen? Welke stappen zetten ze dan?
  -Als ze dan nog zeker zijn van hun zorgvuldige beleid, zou ik ze (ik neem als vb LTO en RFC) een contract laten tekenen, dat stel dat de melkprijs instort, ze prive en zakelijk aansprakelijk zijn, en zij het verschil betalen voor hun achterban qua verschil in prijs van kostprijs en verkoop prijs, net zolang dat de prijs weer boven de kostprijs is, en waar nodig mogen ze dan weer nieuwe plannen maken.
  Dat lijkt me het doel van professionele belangenbehartigers.
  Het scheelt andere externe organisaties en partijen dan ook enorm veel werk en inspanningen, want dan hoeven ze niet de problemen op te gaan lossen van onprofessionele boeren belangen behartigers.
  Dit is een vb voor 2015, de toekomst.
  Zo kan ik ook een verhaal maken naar het verleden qua antibiotica gebruik.

 • jordi 1455

  als het melk qoutum er af gaat zien we een deel van onze investeringen in rook op gaan en we moeten dan weer opnieuw investeren en dat gaat wat boeren de kop kosten. Het melk qoutum was een motivatie om minder te melken als je er boven zit moet je een boete betalen dus waarom zou er boven het qoutem produceren dat het je geld gaat kosten. Boeren is niet zo eenvoudig als je denkt. In de veehouderij moet heel veel zaken op papier staan. Een boer is eigenlijk een manager van zijn eigen bedrijf maar verdient een stuk minder dan de managers die in de handel en industrie zitten en dan heb ik het niet over werktijden en lichamelijke inspanning gehad.

 • W Geverink

  @Ishtar. Je hebt gelijk. Vaak kun je er met de pet niet bij waarom belangenbehartigers hele onlogische en voor de achterban heel nadelige of dodelijke beslissingen erdoor kunnen drukken. Mijn advies is hou ze goed in de gaten want dat soort mensen krijgt na het baantje belangenbehartiger een dik betaalde baan als 'adviseur' bij FC of iets dergelijks.

 • anton1937

  De export van fokvee levert Nederland miljarden per jaar op,daar denken deze organisaties niet aan.Dat is ook logisch als je zelf leeft van de overheid subsides . Alle subsidies afschaffen is de enige juiste manier. Subsidies komen altijd terecht bij clubs die deze niet nodig hebben en niet verdienen.Slachtvee verplicht verwerken in slachthuizen binnen 100 KM afstand van het boerenerf, bespaart kosten en voorkomt onnodig transport.

 • W Geverink

  En Anton. Niet alleen voorkomt het onnodig transport, maar het voorkomt ook concurentie tussen slachterijen. Dat werkt in het nadeel van de boer. Bij het transport van rundvee kan ik begrijpen dat de transportafstand beperkt is zeker als het afgemolken Holsteins betreft. Mijn eigen ervaring met varkens heeft uitgewezen dat zolang er goed rekening gehouden wordt met alle factoren er eigenlijk geen limiet is voor hoe ver je kunt rijden om een vracht in perfecte staat aan te laten komen op de plaats van bestemming.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.